Glas Javnosti

SUSAM I NJEGOVA LEKOVITOST: Zašto treba svakog dana da pojedemo kašičicu ove namirnice?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Susam je jedna od najstarijih biljaka na svetu koja se uzgaja zbog svog semena. Potiče iz tropske Azije i južne Afrike. On je je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a izvrstan je u preventivi karcinoma.

Susam (lat. Sesamum indicum) pripada porodici sezamovki (Familia Pedaliaceae), a medicinski mu je naziv Semen Sesami (olio sesami). Jednogodišnja biljka za 3 do 5 meseci dostigne visinu do 2 metra i još uvek  predstavlja jednu od nezaobilaznih namirnica u ljudskoj ishrani na Srednjem Istoku i istočnoj Evropi. Za početak njegovog gajenja se pominje davna 1550. godina.

Ova biljka se kod nas odavno odomaćila. Koristi se kod mnogih tradicionalnih jela, kolača, slatkiša, hleba i peciva, salata i namaza, a za njegovo lekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti, zubobolje, zujanja u ušima, išijasa, poremećaja u dojenju su znali još drevni narodi.

Susam je lekovita hrana

Po svojoj vrednosti, susam može da stoji rame uz rame sa belim lukom, kurkumom i drugim lekovitim namirnicama, lako je dostupan i zbog toga se jednostavno može uvrstiti u svakodnevnu ishranu. U tom slučaju, on može sprečiti neke bolesti, pa čak i, navodno, spasiti život. Međutim, često ne znamo ili ne shvatamo koliko je susam koristan, a na pecivima nam služi samo kao 'ukras'.

Antioksidativno delovanje susamovog ulja možemo slobodno uporediti sa maslinovim. Ubacivanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo posledice autointoksikacije koja predstavlja trovanje organizma sopstvenim otrovima, uništavamo slobodne radikale koji danas predstavljaju najveću opasnost za naš organizam, a ono je ujedno i antioksidant masnih kiselina.

Susam sadrži vitamine A, B1, B6, E koji je zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože, a od minerala magnezijum, bakar, mangan, cink koji je važan za plodnost muškarca, te gvožđe i kalcijum. Susam sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko. Kao takav, izuzetno je dobar u borbi sa osteoporozom – bolesti kostiju. Takođe snižava loš holesterol i dobar je za dijabetičare. Susam poboljšava delotvornost glibenklamida, lekova za lečenje šećerne bolesti.

Prevencija nastanka raka - Ovde se fokus stavlja na prehrambena vlakna i fitosterole, biljne sastojke koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu i koji ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignini – sezamin i sezamolin. Oni također utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke. Naučnici tvrde da sprečavaju širenje raznih ćelija raka  i to različitih tipova raka kao što su rak prostate, dojke, pluća, pankreasa, debelog creva, leukemije...

Osim pomenutih koristi, evo za šta je još susam koristan: 

Ublažava tegobe izazvane menopauzom, ublažava reumu, migrenu, štiti jetru, snižava krvni pritisak i holesterol, pomaže protiv astme, čuva kosti, dobar je protiv zatvora, anemije i stvaranja tromba i slično.

Susam i med
Prema nekim istraživanjima, kombinacija susama i meda efikasno otklanja umor, jača potenciju kod muškaraca i žena, ublažava simptome stresa i efikasno vraća vitalnost i energiju. Pomešajte semenke susama i med u činiji dok se ne dobije gusta masa. Nakon toga jednostavno napravite loptice od te mešavine pa ih čuvajte u frižideru i umereno konzumirajte.

(Glas Javnosti/Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR