Glas Javnosti

Suplemeni kao DOBAR izbor: STRUČNJACI preporučuju koje bi trebalo uzimamti tokom leta

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Dugi sunčani dani mogu da povećaju nivo energije i olakšaju proizvodnju melatonina, hormona sna.

„Međutim, iako postoji nekoliko dobrih elemenata leta, povećana energija takođe može da dovede do sagorevanja“, rekao je farmaceut Stiv Braunet-Gejl iz Lifestile Packaging-a.

„Tokom toplijeg vremena organizmu je potrebno vreme da se prilagodi, plus je tada sezona alergija.


Imajući to na umu, stručnjak je podelio najbolje suplemente koje treba uzimati tokom letnjih meseci.

Cink

Toplo vreme nažalost ne dolazi bez visoke koncentracije polena, ostavljajući mnoge alergične na polen sa simptomima curenja iz nosa i svrbom u očima.

Na sreću, cink može da pomogne u ublažavanju simptoma, a istovremeno podstiče vašu respiratornu funkciju i zdravlje sinusa.

„Preporučena količina cinka za odrasle muškarce je 9,5 mg i 7 mg za žene. Uzmite ih najmanje jedan sat pre ili dva sata posle obroka ili uz hranu ako smatrate da izazivaju probleme sa stomakom“, savetuje farmaceut.

Vitamin C


Još jedan dodatak ishrani koji bi mogao da vam pomogne kada su u pitanju alergije je vitamin C.

Međutim, ovaj vitamin ima više trikova u rukavu. Braunet-Gejl je rekao: „To je prirodni antioksidant koji pomaže u održavanju zdravlja kože i sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih povećanim nivoom UV svetlosti“.

Preporučena količina za odrasle od 19 do 64 godine je 40 mg dnevno, a stručnjak kaže da se vitamin C najbolje apsorbuje na prazan stomak 30 do 45 minuta pre doručka.


Omega 3


Nazvane „građevinski blokovi“ za ćelijske membrane, omega-3 pomažu u povećanju protoka krvi i unapređuju zdravlje srca i jači imuni sistem.

Braunet-Gejl kaže da omega-3 suplement treba dodati u ishranu, a najviše ga ima u ribljem ulju, ulju riblje jetre, ulju algi ili ulju od lanenog semena.


„Ako se odlučite da konzumirate suplemente kako biste dobili svoj dnevni unos, preporučuje se da izaberete onaj sa istom dnevnom količinom koja bi odgovarala prirodnom unosu kao recimo dve porcije ribe nedeljno – 450 mg po dnevnoj dozi za odrasle.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR