U pogledu izgleda i sadržaja, patkino jaje je oko 2 puta veće od pilećeg, teško je oko 90 grama, a boja ljuske je bela, ponekad sa nijansama zelene ili plave boje. Ova jaja su između ostalog mnogo bolja za sve ljude koji pate od alergija jer sadrže znatno manje alergena od kokošijih.
Pačije jaje je gotovo dvostruko hranljivije od kokošjeg jajeta i zahvaljujući svojoj debeloj ljusci duže zadržava svežinu. Mnogo su bogatija albuminom (belančevinom), što znači da su pogodnija za kuvanje - pečenje i ukrašavanje kolača, peciva i poslastica na bazi belanaca. Takođe, ova jaja sadrže mnogo više omega-3 masnih kiselina, čije su dobrobiti dobro poznate. Smatraju se alkalnom namirnicom koja sprečava razvoj ćelija karcinoma u telu.
Hranjive svojstva pačijih jaja
Ova jaja sadrže šest puta više vitamina B od pilećih jaja, dvostruko više vitamina A, četvrtinu manje vitamina E, a ostatak pokazatelja otprilike je sličan. Sastav masti pačijih jaja takođe je ispred kokošijih, jer je bogatiji mononezasićenim mastima - Omega-3, piše Agroinfo.rs.
U pogledu kalorija. pačija jaja su hranjivija, 184 - 202 kcal / 100g, jer žumance sadrži više masti. Proizvod se uglavnom sastoji od masti koje zauzimaju oko 14 g i belančevina - oko 13 g. U njemu je vrlo malo ugljikohidrata - samo 0,1 g. Više puta će se čuti upozorenje da se pačija jaja kategorički ne preporučuju jesti sirova, jer je verovatnije zaraziti se salmonelom.
Pixabay
Blagodati proizvoda i njegova najbolja svojstva rezultat su njegovog bogatog sastava.
- vitamini najpotrebniji za telo: A, D, H, K, E, PP i C;
- širok raspon vitamina B-skupine: B4, B2, B9, B12, B5;
- najvažniji minerali: gvožđe, fosfor, cink, selen;
- folna kiselina;
- vredne aminokiseline.
Pačija jaja jačaju zube i kosti zbog velike količine fosfora, regulišu nivo hormona, imaju povećanu hranljivu vrednost, stimulišu odbrambeni sistem tela i poboljšavaju metabolizam, poboljšati kvalitet krvi i imaju blagotvorno dejstvo na nervni sistem, imaju dobar efekat na stanje kose i kože kod muškaraca i žena.
Pored toga, pačija jaja za muškarce su dragocena jer povećavaju sposobnosti začeća. Bez obzira na blagodeti proizvoda, u ishranu dece ih treba uvesti najranije u uzrastu od 6 godina.
BONUS VIDEO: Ovo su stvarni rejtinzi političkih stranaka