Glas Javnosti

STUDIJA POKAZALA: Ljudi koji jedu mnogo ugljenih hidrata za doručak manje su privlačni

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ljudi čiji se doručak sastoji od rafinisanih ulja i mnogo ugljenih hidrata ocenjeni su kao manje privlačni, otkriva studija naučnika sa Univerziteta Monpelje.

Istraživači u Francuskoj veruju da je suptilna promena u privlačnosti lica posledica promena šećera u krvi i insulina.

Za one kojui žele da izgledaju dobro ujutru stoga je savet da zamene testa i voćni sok tostom od integralnog brašna i čajem bez šećera.


Istraživači u Francuskoj sa Univerziteta u Monpeljeu su otkrili da su ljudi koji su jeli doručak bogat rafinisanim ugljenim hidratima ocenjeni kao manje privlačni od onih koji su dan započeli zdravijom opcijom.

Naučnici veruju da suptilna promena u privlačnosti lica može biti uslovljena promenama šećera u krvi i insulina koje mogu uticati na izgled kože i imati dugoročni efekat na polne hormone.

„Naši izbori u ishrani mogu brzo uticati na naš izgled. Ove fiziološke promene mogu suptilno da promene crte lica, utičući na to kako drugi vide privlačnost“, rekla je dr Кler Bertikat, evolucioni biolog i prvi autor studije.

Istraživači su angažovali 52 muškarca i 52 žene starosti od 20 do 30 godina i nasumično im dodelili doručak od 500 kalorija bogat rafinisanim ili nerafinisanim ugljenim hidratima.

Doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima uključivao je francuski baget napravljen od industrijski mlevenog brašna, džema, soka od jabuke ili pomorandže, kao i čaj ili kafu sa šećerom.

Obrok od nerafinisanih ugljenih hidrata bio je hleb od integralnog brašna sa puterom i sirom, pomorandža ili jabuka i čaj ili kafa bez šećera.

Naučnici su merili nivo šećera u krvi dobrovoljaca pre i nakon što su jeli, a zatim su snimali glave učesnika u uslovima kontrolisanog osvetljenja.

Fotografije su zatim prosleđene grupama ocenjivača da procene koliko su te osobe stare, koliko muževno ili ženstveno izgledaju i koliko su atraktivni.


I
straživači tvrde da je izbor rafinisanih ugljenih hidrata za doručak smanjio privlačnost lica za muškarce i žene, iako su dugoročni efekti jedenja takve hrane bili komplikovaniji.

„Efekat varira u zavisnosti od pola i vrste obroka, naglašavajući složen odnos između ishrane i privlačnosti. Naši nalazi služe kao ubedljiv podsetnik na dalekosežni uticaj izbora hrane ne samo na zdravlje, već i na osobine koje imaju poseban društveni značaj, kao što je privlačnost lica“, rekla je Bertikat.

Rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu skokove šećera u krvi, sa kojim se telo bori oslobađanjem insulina.

Reakcija može dovesti do preniskog nivoa šećera, stanja koje se zove hipoglikemija, i utiče na protok krvi i izgled kože. U studiji je samo doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima izazvao hipoglikemiju.

Dejvid Peret, profesor psihologije na Univerzitetu Sent Endruz rekao je da ne treba da bude iznenađenje da ishrana utiče na privlačnost.

Voće i povrće poboljšali su atraktivnost povećanjem biljnih pigmenata zvanih karotenoidi u koži, rekao je, dok dijete sa visokim sadržajem šećera mogu da stare kožu.

„Autori sugerišu da bi rafinisani ugljeni hidrati mogli da utiču na protok periferne krvi. Protok krvi može veoma brzo promeniti izgled kože. Uticaj se može videti u roku od nekoliko sekundi u slučaju da se osećate mučninu. Otkrili smo da većina ljudi izgleda zdravije i privlačnije kada boja njihove kože odražava blagi porast kiseonika u krvi“, rekao je Peret.

Upitana koji savet bi dala ljudima koji žele da izgledaju najbolje, Bertikat je rekla:

„Znamo da rafinisani ugljeni hidrati imaju negativan uticaj na zdravlje i to je dovoljan razlog da ograničimo njihovu konzumaciju.“


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR