Glas Javnosti

STRUČNJACI SAVETUJU : Vene i arterije – problemi koji mogu da nastanu kada dođe do njihovog suženja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vene i arterije deo su transportnog sistema koji razvodi krv u telu. Arterije nose krv napunjenu kiseonikom od srca do ostatka tela.

Vene isporučuju krv, sada bez mnogo kiseonika, nazad u srce. Odatle, plućna arterija je šalje u pluća kako bi je napunila kiseonikom. Plućna vena vraća krv u srce i proces počinje ponovo.

Ponekad se arterije ili vene suze ili začepe i krv kroz njih ne može da prođe tako lako. Svako usporavanje protoka krvi sprečava organe da dobiju kiseonik i hranljive materije koji su im potrebni za obavljanje posla. Ako se krv kreće presporo kroz krvne sudove, može se nakupiti i formirati ugruške.

Koronarna arterijska bolest

Ovo stanje nastaje kada se plak (lepljiva mast) nakuplja u zidovima koronarnih arterija – sudova koji srce snabdevaju krvlju. Plak sužava arterije, usporavajući dotok krvi u srce. Kada se komad plaka odlomi i zaglavi u arteriji, može u potpunosti blokirati protok krvi i izazvati srčani udar.

 

Periferna arterijska bolest (PAD)

Periferne arterije šalju krv u ruke i noge. Kod PAD, plak se nakuplja u zidovima arterija. Baš kao i kod koronarne arterijske bolesti, plak sužava arterije i ostavlja manje prostora za protok krvi. Ako noge ne dobijaju dovoljno kiseonika i hranljivih materija, osećaće se bolovi u nogama ili umor kada hodamo ili se penjemo stepenicama. Ako imamo PAD, povećne su šanse za dobijanje srčanog ili moždanog udara.

Bolest karotidnih arterija

Karotidne arterije nalaze se duž obe strane vrata. One krvlju snabdevaju mozak, lice i vrat. Ako imamo bolest karotidnih arterija, plak se nakuplja i sužava ove arterije, tako da prolazi manje krvi. Komad plaka može da se odlomi i da formira ugrušak. Ako se ugrušak zaglavi u krvnom sudu mozga i blokira protok krvi, može izazvati moždani udar.

Cerebrovaskularne bolesti

Mozgu je za rad potrebno stalno snabdevanje krvlju bogatom kiseonikom. Bez toga, moždane ćelije umiru. Cerebrovaskularne bolesti ograničavaju dotok krvi u mozak. One su moždani udar, suženi krvni sudovi, aneurizme (oslabljene arterije) i abnormalne grupe krvnih sudova koje se nazivaju vaskularne malformacije.

Proširene vene

Proširene vene su zadebljale, uvrnute vene plave ili boje mesa na nogama. Zalisci unutar vena održavaju protok krvi prema srcu i sprečavaju je da se vrati nazad. Kada su vene slabe, zalisci se mogu oštetiti i omogućiti da se krv vrati. Kako se skuplja, vena nabrekne i uvrće se da bi se stisla u isti mali prostor.

Paučinaste vene

One su kao proširene vene, ali tanje. Ime su dobile po uzorku nalik paukovoj mreži. Nastaju kada se krv vrati u oštećenu venu. Mogu se formirati na nogama ili licu, a obično su crvene ili plave. Veća je verovatnoća da će paukove vene nastati nakon povrede ili mnogo vremena provedenog na suncuHormonske promene tokom menopauze ili trudnoće takođe mogu izazvati njihovo formiranje.

Ugrušci krvi

Kada se posečemo, krvne ćelije koje se zovu trombociti zatvaraju posekotinu u oštećenom krvnom sudu ugruškom koji zaustavlja krvarenje. Ali ponekad, plak može oštetiti unutrašnjost krvnih sudova i uzrokovati stvaranje ugruška koji može biti štetan. On može da uspori protok krvi kroz arterije i vene. A ako se formira u srcu ili mozgu, može da izazove srčani ili moždani udar.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR