Glas Javnosti

STRUČNJACI OTKRILI KOJE VINO JE NAJZDRAVIJE: Crno, belo ili roze!

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Već je poznata činjenica da čaša vina na dan može da ima veoma dobar uticaj na vaše zdravlje. Neka vina su zdravija od drugih i zbog toga nije isto da li ćete popiti belo , crno ili roze.

Dobrobiti za vaše telo drastično se menjaju s bojom vina .

 Pritom se stručnjaci slažu: suvo, crveno vino najzdravija je vrsta vina koju možete da pijete.

-Zapravo, koja čašica vina na dan dobro utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i kognitivne funkcije mozga- kaže dr sc. Vitni Linsenmejer.

 

Alkohol može da poveća nivo HDL-a, dobrog holesterola, da spreči štetu uzrokovanu LDL-a, odnosno lošeg holesterola i da smanji stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci preporučuju umerenu konzumaciju: jedno piće dnevno za žene, a do dva pića dnevno za muškarce, pišu na sajtu 24sata.hr.

-Ipak, priča se menja kad ljudi konzumiraju više od 1-2 pića dnevno. Tada vidimo povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i bolesti jetre-  kaže dr Linsenmejer.

S kalorijskog stanovišta, vina se kreću oko 120-150 kalorija po čaši, pa bez obzira na to koju vrstu vina da odaberete, razlike su zanemarljive. Po pravilu, što više prirodnog šećera ima u vinu, to je broj kalorija sveukupno veći. Ako brinete zbog unosa kalorija iz vina, jednostavan način da ih kontrolirete jeste provera procenta alkohola u vinu. Sadržaj alkohola od 12,5% ili niži smatra se manjim kalorijskim unosom. Obavezno potražite vino s oznakom “suvo” jer ono pomaže u održavanju nivoa šećera po obroku.

 

Iako je količina prvi faktor koji utiče na zdravlje, treba uzeti u obzir i to da sva vina od grožđa daju antioksidante, to jest resveratrol, kvercetin i polifenole, ali njihov nivo u crnom vinu je veći nego belom, pošto kožica grožđa ostaje u vinu duže tokom fermentacije.

-Ako se pitate koja su konkretno crna vina najzdravija, sledeći put uživajte uz pino crno ili uz kaberne suvinjon- kaže dr Linsenmejer.

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR