Glas Javnosti

STRAH OD NOVIH VIRUSA : Mogućnost pojave denga, zika, mutacije H5N1

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pandemija kovida nije zvanično odjavljena nigde na planeti, a svetske virusologe već brine mogućnost pojave ptičjeg gripa, informacije su koje dolaze iz Evrope. I ne samo to, na čekanju su, kako ističu infektolozi, još 27 virusa koji imaju epidemijski potencijal da izazovu nove epidemije.

Među njima su i virusi denga, zika, zapadnog Nila, ali i šest vrsta koronavirusa koji su otkriveni u slepim miševima. Bez obzira na to, trenutno se strahuje od mutiranog soja virusa H5N1, izazivača ptičjeg gripa, koji već godinu dana vlada među živinom u Evropi. U većini žarišta registrovan je visokopatogeni soj tog virusa, što je bio razlog uništavanja više desetina miliona živine, navodi Danas.

Kako je objavljeno, prema izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u pitanju je najteži do sada registrovani talas ptičjeg gripa u Evropi. Evropski virusolozi zbog toga strahuju od epidemije kod ljudi i kažu da je samo pitanje vremena kada će se ona desiti.

Slično misle srpski infektolozi i epidemiolozi, ne samo za virus ptičjeg gripa, već i za druge izazivače bolesti.


Između ostalog, i zbog promene klime, odnosno stvaranja uslova da, na primer, komarci i drugi insekti, prenosioci virusa, migriraju sa svojih sadašnjih staništa u oblasti gde nisu nikada živeli, kao što se to desilo sa tigrastim komarcem, prenosiocem virusa zapadnog Nila, čiju smo epidemiju imali 2012. godine.

Prof. dr Dragan Delić, infektolog, kaže da mogućnost izbijanja nove epidemije infektivne bolesti realno postoji, jer trenutno „27 virusa ima epidemijski potencijal“.

„Virusi različitih grupa imaju epidemijski potencijal, a među njima su virusi gripa, denga, zapadnog Nila, zika, eneterovirusi, ali i mnogi drugi. I to nije ništa novo. Objavljeni su i podaci o tome. Takođe, šest novih vrsta korona virusa dokazani su kod slepih miševa i nose epidemijski potencijal. Postoje virusi kojih u ovom času nismo svesni i spremaju se da „preskoče“ barijeru između životinja i čoveka“, objašnjava ovaj stručnjak.

Prema njegovim rečima, od 5.000 virusa u humanoj populaciji, njih 3.500 su zoonoze, odnosno prešle su sa životinja na ljude.

„Kada je reč o H5N1 virusu, izazivaču ptičjeg gripa, postoji realan strah. Ali, on je dokazan 1961. godine u Južnoj Africi kod egzotičnih prica. Prvi slučaj infekcije zabeležen je 1997. kod trogodišnjeg dečaka iz Hong Konga. Dakle, trebalo je da prođe 30 godina da bi taj virus prešao sa životinje na čoveka. Kada je o tom virusu reč, interhumani prenos je težak, odnosno teško se prenosi sa čoveka na čoveka, a prvi put je takva transmisija zabeležena 2004. godine“, objašnjava prof. dr Delić i dodaje: „Kada je reč o sadašnjim strahovanjima u vezi sa ptičjim gripom, opasnost leži u tome da li će se virus menjati u pravcu da njegovo prenošenje među ljudima postane lakše“.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog iz Niša, koji  kaže da su realna su upozorenja koja trenutno dolaze iz Evrope prenosi Danas

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR