Glas Javnosti

STIGLO ODOBRENJE IZ SAD: Novi test pokazuje i grip i korona virus

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Novi test koji otkriva i grip i novi korona virus odobren je od strane Američke Uprave za hranu i lekove (FDA). To je prvi dvostruki test koji je od FDA dobio dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima.

Ovaj test osmislili su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a sa samo jednim brisom ili uzorkom, kombinovani testovi se mogu koristiti za brže dobijanje odgovora. Tako bi osoba koja se testirala za manje vremena znala rezultate testa. Takođe, ovi efikasni testovi mogu da obezbede pravovremene informacije za bolesnike sa nepoznatim respiratornim bolestima. To je od velikog značaja kako za pacijente, tako i za lekare. Isto tako, ovaj test mogao bi da da bude od velikog značaja za prevenciju drugog talasa epidemije. Mnoge vlade, firme i preduzeća, pojedinci traže takve testove krvi kako bi im pomogli da saznaju više o tome, ko je možda imao bolest, a ko je stekao imunitet.

Jedna od najučestalijih zaraznih bolesti koju uzrokuje virus gripa jeste i grip, koji pored korona virusa može biti izdvojen ovim testovima. Grip se definiše kao visoko zarazna bolest koja naglo počinje. Svake godine se susrećemo sa ovom virusnom infekcijom, u manjim ili većim epidemijama i to u zimskim mesecima. Međutim, od gripa možemo ponovo oboleti, odnosno mi ne razvijamo trajni imunitet jer se virus gripa lako menja i mutira. Genetske mutacije koronavirusa mogle bi biti uzrok različitih simptoma, a učestalost simptoma zavisi od godina starosti i polu obolele osobe. 

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR