Glas Javnosti

STARI RUSKI LEK: Slatko i tinktura od ŠIŠARKI

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

U borbi protiv virusa gripa i drugih bolesti koje nastaju kao posledice pada imunitea, vaši najbolji prijatelji mogu da postanu jeline šišarke.

Lekovite smese od izdanaka četinara poboljšavaju imunitet i pomažu u borbi protiv plućnih oboljenja. Ako ih pripremite na način koji predlažu Irina Volovik i Natalija Vasilenko, budite uvereni da je u vašim rukama čudo koje će pomoći da imate vrlo jak imunitet. Jeline šišarke su lako dostupne i besplatne, budući da ih ima gotovo svuda, a prvi i najvažniji korak je pronaći čisto mesto gde rastu ove mirišljave četinarske lepotice pune zdravlja. Mogu se brati do kraja jula, a za pripremu je potrebno oko dvadeset mladih, mekih šišarki dužine palca. Za recept mogu da posluže i tvrđe, starije šišarke, ali njih treba izbegavati.

Tinktura od šišarki

Čudesna tinktura od šišarki podiže imunitet, smiruje kašalj, ublažava bronhitis i probleme sa plućima, okrepljuje organizam i očvršćuje zglobove i kosti. Prema receptu Irine Volovik, za pripremu ove tinkture, osim dvadesetak malih šišarki, potrebna je i votka.

Slatko od šišarki

Slatko od šišarki je drevna ruska poslastica, ali i lek, osmišljen da "prevari" decu koja vole slatkiše, a imaju probleme sa plućima i imunitetom ili drugim bolestima. Recept Natalije Vasilenko, koji uspešno leči bronhitis i bolesti pluća, a deca ga obožavaju. 

Recept Natalije Vasilenko

Krajem proleća uberite jeline šišarke na čistom mestu, operite ih i stavite u posudu za kuvanje. Priprema: koliko imate šišarki, srazmerno tome dodajte vodu i šećer: na kilogram šišarki sipa se litar vode (da šišarke budu prekrivene) i kilogram šećera. Sve se stavi na vatru i pusti da ključa pet minuta, a potom se skloni na stranu da odstoji 10 do 12 sati. Po isteku vremena proceduru treba ponoviti. Tečnost se stavi na ringlu, a kad provri, kašikom se uklanja pena da sirup ne bi bio mutan, već providan. Posle pet minuta ključanja, posuda se skloni i ostavi da odstoji 10 do 12 sati.

Posle ovog perioda, sirup po treći put treba da provri, pena se skida dok smesa ključa, a zatim, dok je još vruće, u sterilisane tegle sipa se vrelo slatko. Od kilograma jelinih šišarki dobićete oko dva kilograma slatka. Ovaj lekoviti sirup, koji se koristi po potrebi, uglavnom pre jela, jača pluća, zglobove i kosti i pomaže u borbi protiv bolesti koje nastaju zbog slabljenja imuniteta.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR