Glas Javnosti

Šta znamo o RAKU DOJKE, opakoj bolesti od koje je umrla i Marina Tucaković? Prepoznajte simptome na vreme!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Marina Tucaković preminula je u 68. godini nakon borbe sa dugom i teškom bolešću. Pre tri godine poznatoj pesnikinji i autorki ogromnog brojeva hitova iz svih žanrova muzike, dijagnostikovan je kancer dojke. 

Kako je sama otkrila u jednom intervjuu, već neko vreme se osećala da je bolesna, ali je ignorisala simptome.

"Ja sam znala da će se to meni desiti. Mnogo sam se loše osećala, mnogo sam se nervirala. Imala sam tu ranicu koju sam ignorisala. Ja sam znala da sam bolesna. Ali stvarno sam znala. Svesno nisam otišla kod lekara. Imala sam i privatnih problema i onda to čovek zanemari. Ja sam sebi nekako bila na poslednjem mestu", ispričala je Marina. 

Usledila je operacija, hemioterapije i duga i iscrpljujuća borba sa bolešću, koju, nažalost, nije dobila, piše Mondo.

Najčešća maligna bolest kod žena

Šta znamo o raku dojke, opakoj bolesti od koje je umrla Marina Tucaković?

Karcinom ili rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom sveta. Sa oko 4.000 novih slučajeva obolevanja, karcinom dojke predstavlja najčešću malignu bolest žena i u Srbiji. Najveća učestalost ove teške bolesti je a dojke je kod žena starijih od 65 godina (više od 50%), ali značajan broj obolelih žena u trenutku postavljanja dijagnoze je mlađe od 35 godina.

Zahvaljujući savremenoj dijagnostici i širenju svesti o značaju preventivnih pregleda i samopregleda dojke povećava se broj dijagnoza postavljenih u ranom stadijumu, kada su mogućnosti za efikasno lečenje najveće.

Postoji nekoliko vrsta raka dojke:

Duktalni karcinom dojke je najčešći. Nastaje malignom transformacijom ćelija kanala mlečne žlezde.
Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i vrlo često se razvija obostrano, u obe dojke istovremeno.
Inflamatorni karcinom je najređi oblik karcinoma dojke. Karakteriše ga pojava otoka, cvrenila, a obolela dojka je topla na dodir.
Simptomi 

U toku ranog razvoja, karcinom dojke skoro po pravilu ne daje simptome i znake prisutne bolesti. Kako tumor raste, mogu se javiti neki od sledećih simptoma i znakova:

Kvržica ili čvorić u tkivu dojke koji se ne menja u odnosu na period menstrualnog ciklusa. Ovo je najčešći prvi znak karcinoma dojke. Karakteristično za karcinom je da ovi čvorići ne bole, mada mogu biti osetljivi na dodir. Čvorići se mnogo ranije uočavaju na mamogramu ili ultrazvučnom pregledu u odnosu na manuelni pregled lekara (ili samopregled) dojke.

Otok u pazušnoj jami.

Bol i osetljivost tkiva dojke je ređi simptom, osim kada se radi o inflamatornom karcinomu dojke. Osip i perutanje mogu postojati kod Padžetovog karcinoma dojke.

Ravna ili uvučena bradavica, svrab ili pojava ulceracije u predelu bradavice.

Bilo kakva promena u izgledu, veličini, teksturi kože ili temperaturi dojke. Naborana koža koja podseća na koru pomorandže može biti znak prisutnog karcinoma.

Pojava bistrog ili krvavog sekreta iz bradavice ne mora biti siguran znak prisustva karcinoma, ali svakako mora biti adekvatno ispitan, kako bi se utvrdio uzrok njegovog prisustva.

Nekada se karcinom dojke može proširiti na pazušne limfne čvorove ili predeo ključne kosti i pre nego što naraste toliko da se može opipati, tako da bi trebalo ispitati svaki otok ili izraslinu u predelu pazuha ili ključne kosti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP