Glas Javnosti

Šta se dešava u telu kada odlažete odlazak u toalet?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iako nije zdravo, žene vrlo često odlažu odlazak u toalet. Za to uvek imaju neki razlog, ali se pritom najmanje pitaju šta može da im se dogodi zbog toga što trpe.

Ovo su tri istine koje otkrivaju posledice:

1. Bešika odrasle osobe može držati oko pola litra urina pre nego što ćete osetiti da morate u WC. Kada vam se piški, a trpite, mišići bešike čvrsto se stežu kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćni kanal. Ipak, bitno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno.

2. Šteta, nekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odlažete odlazak u WC i ako trpite predugo.

U tom slučaju zbog slabljenja mišića bešike može se razviti urinarna retencija, tj. nemogućnost da se bešika isprazni u potpunosti, pa postoji veći rizik od infekcije.

Bešika tako može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće, što povećava rizik od upale bešike.

3. Kada nam se mnogo ide u toalet, svi govorimo “pući će mi bešika”, ali verovatnoća će se to dogoditi ekstremno je mala. Mnogo veća verovatnoća je da ćete se unerediti na putu do toaleta nego da vam pukne bešika.

U retkim slučajevima bešika može da pukne i kod zdravih osoba, na primer ako popije previše alkohola koji poremeti signale koje nam mozak šalje kada moramo u WC.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR