Creva sadrže više od 100 triliona mikroorganizama poznatih kao mikrobiom. Odgovarajući balans bakterija u crevima važan je za creva i opšte zdravlje. Dobar balans crevnih bakterija igra ključnu ulogu u razvoju imunog sistema. Svaka neravnoteža dovodi do upalnog stanja u crevima, koje može biti uvod u razvoj različitih hroničnih bolesti kao što su inflamatorne bolesti creva, dijabetes, gojaznost.
Kako bi creva dobro funkcionisala neophodan je odgovarajući balans crevnih bakterija i zdrava sluznica creva. U slučaju da dođe do oštećenja sluznice, moguće je formiranje „rupica“ kroz koje curi crevni sadržaj. Creva štiti sloj sačinjen od specijalizovanih epitelnih ćelija koje su tesno povezane proteinima. Ovi tesni spojevi su barijera između creva i krvotok – svojevrsna pregrada koja kontroliše supstance koje bez stvaranja zdravstvenih problema mogu da prođu iz digestivnog trakta u krvotok.
Gluten je protein koji može oštetiti crevnu sluznicu. Ima ga u pšenici, ječmu i raži. Celijačna bolest je doživotni autoimuni poremećaj koji se javlja kod genetski predisponiranih osoba. Imuni sistem, reaguje na gluten, a sve izaziva oštećenja sluznice tankog creva. Pored oštećenja sluznice tankog creva, neadekvatno aktiviran imuni sistem može oštetiti i bilo koji drugi organ, preciziraju stručnjaci.
Industrijska ulja kao što su kukuruzno ili sojino ulje mogu izazvati bol u stomaku. Ova ulja su bogata omega-6 masnim kiselinama koje podstiču upalu. Utvrđeno je da je konzumacija ovih ulja dovodi do zapaljenskih procesa u crevima i da narušava ravnotežu bakterija u crevima.
Prerađeni ugljeni hidrati takođe mogu da oštete sluznicu creva jer izazivaju upalu. Rafinisani ugljeni hidrati su višestruko prerađeni proizvodi i njima su u celosti otklonjena biljna vlakna. Neprerađeni ugljeni hidrati sadrže biljna vlakna koja se prirodno nalaze u hrani i podstiču zdravlje creva. Neprerađenih ugljenih hidrata ima u voću.
Glas javnosti/T02S