Glas Javnosti

Šta je NESANICA i kako se IZBORITI sa njom?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Imate problem da zaspite, prevrćete se po krevetu ili se konstantno budite u toku noći? Možda patite od nesanice, a da li ste i u koliko ozbiljnom problemu, saznajte u narednim redovima

Šta je insomnija (nesanica)?

Neke procene pokazuju da u prosečnom životnom veku osoba provede u spavanju više od trećine života. Mirno i kontinuirano spavanje u toku noći je jedna važnijih životinih funkcija, jer podrazumeva regeneraciju, čuvanje memorije i funkcionisanje mozga. Kada se privremeno ili trajno naruši, posledice po zdravlje mogu biti brojne, od viška kilograma, depresije i nervoze, preko različitih srčanih problema, pa sve do fatalnog ishoda u onim najtežim slučajevima.

Nesanica ne znači neminovno da ne možete da zaspite, već označava i ono stanje u kom ne možete da učvrstite san, pa ste tokom noći zapravo polubudni.

Tipovi insomnije

Iako postoje različiti oblici, dva su osnovna - akutna i hronična insomnija. Akutna može biti provocirana vrlo konkretnim razlozima poput bolesti, putovanja, menjanja vremenskih zona, životnog stila... Hronična najčešće počinje kao akutna, samo što se nastavlja i onda kada inicijalni uzročnici prestanu, a može biti nasledna.

Simptomi insomnije

Uveče ne možete dugo da zaspite, čsto se budite u toku noći i teško se ponovo uspavljujete? Uz nesanicu počinjete da osećate i druge simptome koji su sa njom povezani - umor, razdražljivost, nagle promene raspoloženja, psihofizički umor preko dana poteškoće u koncentraciji ili pamćenju? Ako ste se pronašli u svemu ovome, izvesno je da patite od nesanice!

Uzroci nesanice

Uzroci mogu biti različiti: stres, anksioznost, upotreba antidepresiva, opterećenost problemima, bolest, poroci...

- Brige, opterećenost porodičnim, poslovnim, finansijskim ili emotivnim problemima, gubitak ili promena posla, smrt drage osobe, razvod ili selidba... Sve ovo mogu biti razlozi zbog kojih ostajemo bez sna!

- Anksiozni i depresivni ljudi češće imaju porblem sa nesanicom, baš kao i osobe obolele od dijabetesa, karcinoma, gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), astme, hipertireoze i sl...

- Poremećaje poput hrkanja, apneje ili sindroma nemirnih nogu mogu biti „okidač“ insomnije.

- Poroci koji podrazumevaju zloupotrebu alkohola, narkotika, nikotina ili kofeina, takođe narušavaju san, baš kao i prejedanje.

- Upotreba telefona, tableta i računara neposredno pred spavanje;

noćne smene na poslu; buka, svetlost ili neadekvatna temperatura u sobi; lekovi za prehladu, alergije, depresiju, visok krvni pritisak ili astmu, pa čak i geni! Svi ovi faktori mogu biti odgovorni za vaše probleme sa spavanjem. Muči vas letnja nesanica: Rešenja su pred vama, potrebno je samo da ih primenite!

Do kojih komplikacija mogu dovesti problemi sa spavanjem?

Poteškoće sa spavanjem koje izazivaju uznemirenost ili počinju negativno da utiču na naš privatni ili poslovni život, nazivaju se nesanicom. Ukoliko simptomi potraju više od tri meseca, ovakav vid problema iz akutnog prerasta u hronični.

Komplikacije su brojne: smanjen učinak na poslu ili u školi, usporene reakcije, povećan rizik od nezgoda, povećan rizik od razvitka različitih psihijatrijskih stanja, nastanka hroničnih bolesti ili zavisnosti od narkotika.

Nesanica u trudnoći

Nesanica se može javiti bilo kada tokom trudnoće, a najčešći u poslednjem trimestru. Mogu je prouzrokovati mučnine, glad, nervoza, bol u leđima, gorušica, često uriniranje, hormonske promene, položaj bebe u stomaku, snovi... NESANICA može dovesti do OZBILJNIH OBOLJENJA: Evo kako da je pobedite na POTPUNO PRIRODANAN NAČIN!

Nesanica kod dece

Problemi sa spavanjem dece iscrpljuju, razdražuju i narušavaju kvalitet života ne samo mališana, već i njihovih roditelja.

Za početak je potrebno da lekar isključi postojanje ozbiljnih neuroloških stanja. Takođe, važno je da deca odlaze na spavanje uvek u isto vreme; da večeraju obroke koji su laki za varenje, izbegavaju šećer, jer on podiže energiju, ali i napitke koje sadrže kofein. Stavite im u krevet omiljenu igračku, pročitajte im priču, ugasite svetlo i trudite se da jednom utvrđene korake ne menjate, jer je upravo rutina od velike važnosti za miran san deteta.

Lečenje hronične nesanice

Ako simptome nesanice osećate tri ili više puta sedmično u trajanju od najmanje tri meseca, suočeni ste sa hroničnom nesanicom. Ona može predstavljati veliki problem jer remeti svakodnevni život i zato je neophodno da se obratite stručnom licu koje će obaviti sve potrebne analize i na osnovu njih utvrditi najbolji model za prevazilaženje inosmnije.

Kako pobediti nesanicu

I kod dece i kod odraslih koji se bore sa problemom nesanice važna je rutina. Budite dosledni čak i vikendima! Ukinite ili ograničite dremanje preko dana, budite aktivni, izbegavajte alkohol, nikotin i kofein, kao i obilne obroke u večernjim satima. Pre spavanja provetrite spavaću sobu i ukoliko je neophodno pustite neku tihu ambijentalnu muziku koja ima umirujuće dejstvo na vas, a možete koristiti i esencijalna ulja poput lavande.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR