Glas Javnosti

Šta je Kronova bolest i kako živeti sa njom?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kronova bolest, jeste vrsta zapaljenske bolesti creva. Ova bolest izaziva upalu digestivnog trakta, što može dovesti do bolova u stomaku, jake dijareje, umora, mršavljenja i neuhranjenosti.

Ova bolest, može zahvatiti bilo koji deo digestivnog sistema, od usta do anusa, ali u najvećem broju slučajeva napada tanko i debelo crevo, a upala često prodire u dublje sojeve creva.

Simptomi Kronove boleti
Kronova bolest može biti i bolna i opterećujuća, a ponekad može dovesti i do komplikacija opasnih po život.

Kod Kronove bolesti može biti uključen bilo koji deo malog ili velikog creva, ili čitav digestivni sistem. Kod nekih ljudi, bolest je ograničena na debelo crevo, koje je deo velikog creva.

Znaci i simptomi Kronove bolesti mogu se kretati od blagih do teških. Obično se razvijaju postepeno, ali ponekad se jevljaju iznenada, bez naznake. Takođe, može postojati asimptomatski period odnosno remisija kada ne postoje nikakvi znakovi ili simptomi bolesti.

Kada bolest postane aktivna, najčešžći simptomi koji se javljaju jesu dijareja, umor, groznica, grčevi i bolovi u stomaku, krv u stolici, ranice na usnama, manjak apetita, mršavljenje, bol u predelu anusa usled upale sluzokože.

Osobe kod kojih se Kronova bolest razvila u teži stadijum mogu iskusiti probleme kao što su kožne upale, upale očiju i zglobova, upala jetre ili žučnih cevi, kamen u bubregu, nedostatak gvožđa (anemija).


Komplikacije koje može izazvati Kronova bolest
Kronova bolest može dovesti do jedne ili više sledećih komplikacija:

Opstrukcija creva. Kronova bolest može da utiče na celokupnu debljinu crevnog zida. Vremenom delovi creva mogu da ožiljkuju i suze, što može blokirati protok digestivnog sadržaja. Tada može nastupiti operacija kako bi se otklonio oboleli deo creva.

Čir. Hronična upala može dovesti do otvorenih rana (čireva) bilo gde u digestivnom traktu, uključujući usta i anus, kao i u genitalnom delu (perineum).

Fistule. Ponekad čirevi mogu potpuno da se prošire kroz crevni zid, stvarajući fistulu. Fistule mogu da se razviju između creva i kože, ili između creva i drugog organa. Fistule u blizini ili oko analnog područja (perianalne) su najzastupljenije vrste.

Kada se fistule razviju u predelu abdomena, hrana može da zaobiđe područja creva koja su neophodna za apsorpciju. Fistule se mogu formirati između petlji creva, u bešici ili vagini, ili kroz kožu, uzrokujući neprekidno isušivanje sadržaja creva.

U nekim slučajevima, fistula može da se zarazi i formira apsces, koji može biti opasan po život ako se ne leči.

Analna pukotina. Ovo je mala suza u tkivu na rubu anusa ili koži oko anusa gde se mogu javiti infekcije. Često se povezuje sa bolnim crevima i može dovesti do perianalne fistule.

Neuhranjenost. Dijareja, bolovi u stomaku i grčevi koji otežavaju ishranu i otežavaju crevima da apsorbuju dovoljno hranljivih materija. Takođe je uobičajeno razvijanje anemije usled niskog gvožđa ili vitamina B-12 izazvanog bolešću.

Okidači Kronove bolesti mogu biti neuravnotežen imuni sistem, izmenjena crevna mikroflora ili genetska osetljivost – ali uzrok bolesti je u principu nepoznat.U slučaju genetske osetljivosti, radi se o osobama sa određenim mutacijama gena, tačnije, sa predispozicijama za ovu bolest. Postoje i značajni dokazi koji upućuju na to da je Kronova bolest rezultat narušenog imunološkog odgovora u crevima faktorima životne sredine kao što su lekovi, toksini, infekcije ili crevni mikrobi kod genetski osetljivog domaćina.

Početak bolesti u mladosti u većini slučajeva zahteva brzo, ali dugotrajno lečenje kako bi se sprečilo njeno napredovanje i nastanak komplikacija sa crevima. Кronova bolest je složeno medicinsko stanje i lečenje treba da bude personalizovano da bi se pravilno lečio svaki pojedinačni slučaj.


Kronova bolest pogađa decu i odrasle na sličan način. Osim tipičnih simptoma, koji se pojavljuju i kod odraslih osoba, deca s Kronovom bolešću mogu imati usporen rast i anemiju. Kada lekar odredi terapiju i načine lečenja, važno je uzeti u obzir moguće uticaje bolesti na rast deteta, razvoj, zdravlje kostiju i psihosocijalno funkcionisanje.

Lečenje

Nažalost, za ovu specifičnu bolest ne postoji lek, a periodi intenzivnih pogoršanja i smanjenja simptoma javljaju se u nepredvidivim razmacima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR