Glas Javnosti

Šta je FOLIKULOMETRIJA i kako se radi?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U ženskom telu hormoni imaju posebnu i izuzetno važnu ulogu, utiču na sazrevanje jajne ćelije u jajnicima, kao i na kontrolu složenih procesa povezanih sa reprodukcijom i cikličnim promenama.

Ovaj proces može biti praćen raznim poremećajima izazvanim opasnim oboljenjima. Da bi se istražio proces ovulacije, naročito ako postoji sumnja o njegovom odsustvu, vrši se folikulometrija.
Šta je folikulometrija ?
Folikulometrija je tip ultrazvuka koji proučava formiranje folikula u jajnicima i daje potpunu sliku formiranja endometrijuma u folikularnoj fazi i ovulaciji -prenosi dijetaplus.com.

Folikulometrija je serija ultrazvučnog ispitivanja posebno prilagođena ženama koje pokušavaju da zatrudne. Ovaj test određuje kako jajna ćelija (folikuli) raste u jajnicima i procenjuje potrebne korake da se pripremite za trudnoću. Možemo reći da je ovo dijagnostička metoda kojom se prate promene i rast folikula, te ovulacija ili izostanak ovulacije.

Folikulometrija omogućava doktoru da pregleda ne samo jajnike, već i matericu, kao i da utvrdi da li njihovo stanje odgovara trenutnoj fazi ciklusa. Odlaskom na folikulometriju mnogo je lakše identifikovati različite poremećaje i bolesti kod ovulacije. 

Kako se radi foliklometrija  ?             

Sam postupak folikulometrije je veoma jednostavan i bezbolan. Izvodi se ultrazvučnim pregledom, korišćenjem transabdominalnog i transvaginalnog ultrazvuka. Na ovaj način se posmatraju folikuli i prati se njihova veličina, kao i promene.

Folikulometrija može da pomogne da lekar utvrdi da li ima ili nema ovulacije, što je važno za postavljanje dijagnoze i sprovođenje terapije za zatrudnjivanje.

Prvo ispitivanje treba uraditi nakon završetka menstrualnog krvarenja. U ovom periodu u ženskoj materici može se otkriti više folikula prečnika od najmanje 5 – 6 mm (najveći je do 10 mm). Folikuli su dobro vizualizovani sa transvaginalnim ispitivanjem. Debljina sloja endometrijuma u materici je 3 mm (ona je homogena u strukturi, bez inkluzija).

Drugi postupak će se odvijati 10. ili 11. dan ciklusa. U ovom trenutku jasno je vidljiv dominantan folikul. On je najveći (do 10 mm), raste i aktivno povećava veličinu od 3 do 4 mm dnevno. U unutrašnjoj sluzokoži materice u isto vreme intenzivno se množe ćelije bazalnog sloja. Do kraja procesa, debljina sloja endometrijuma treba da bude oko 5 mm, a veličina dominantnog folikula će se povećati na 15 mm.

Treći ultrazvuk izvodi se 12.-13. dana. Dominantni folikul već ima sve znake bliskosti sazrevanju (prečnik 25 mm). Obloga sluzokože tela materice je zadebljana na 10-12 mm (dobro se vidi troslojna struktura). Ako iz bilo kog razloga funkcionalni sloj nije zgusnut, doktor donosi zaključak o lošem učinku reproduktivnog sistema. Uterus u ovom stanju nije spreman da prihvati oplođeno jaje. Verovatnoća trudnoće je nula. Sledeći postupak se propisuje samo u normalnom toku menstrualnog ciklusa.

Četvrti ultrazvuk posmatra proces ovulacije. To jest, metamorfoze (transformacije) dominantnog folikula u “obrazovani” sa nepravilnim konturama i selekcijom tečnosti. Proces istraživanja se ponavlja dok ginekolog to jasno ne vidi ili ne započne prisustvo krvi.

Peta provera se vrši, ako je ovulacija otkrivena na 15.-17. danu ciklusa. Sada se dobro definisane ćelije obrazuju u obliku zvezde (žuto telo), ​​ćelijski sloj na zidu materice je debljine do 13 mm.

Poslednje ispitivanje se održava 21.-23. dana. Ukoliko je situacija u normalnom opsegu i oplodnja se desi, u ovom trenutku embrion treba da se infiltrira u zid materice i počne da se implantira. Žuto telo i dalje raste, a ćelije endometrijuma stiču homogenu strukturu.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR