Glas Javnosti

Šta izaziva alergije kod ljudi?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Alergijski rinitis je uobičajena tegoba koja može ozbiljno uticati na kvalitet života. Iako su "mace" topole i polen letnjih biljaka uobičajeni spoljašnji alergeni, mnogi uzroci alergijskih reakcija mogu biti prisutni i u vašem domu

Ako primetite simptome kao što su kijanje, svrab u nosu ili začepljenost, razmislite o promenama u vašem domu kako biste smanjili izloženost alergenima. Pored praktičnih mera, konsultujte se sa lekarom ili alergologom za dodatne savete i terapije za kontrolu alergija.

Evo nekoliko stvari koje mogu izazvati simptome alergije i kako ih minimizirati:

Osveživači vazduha i mirisne sveće: Mirisi iz ovih proizvoda često sadrže hemikalije koje mogu iritirati respiratorni sistem. Koristite proizvode bez mirisa ili s prirodnim mirisima kako biste smanjili rizik od alergija.


Cvetajuće sobne biljke:
 Iako su lep dodatak domu, cvetajuće biljke mogu širiti polen, što izaziva alergijske reakcije. Ako imate alergije, birajte biljke koje ne cvetaju ili one sa niskim nivoom polena.
Dlaka kućnih ljubimaca: Ako imate kućne ljubimce, njihova dlaka i perut mogu biti snažni alergeni. Redovno kupanje ljubimaca, čišćenje njihove posteljine i korišćenje HEPA filtera u usisivaču mogu smanjiti prisustvo alergena.

Stare knjige i prašina: Stare knjige mogu nakupljati prašinu i grinje. Čuvajte ih u zatvorenim policama i redovno čistite kako biste sprečili nakupljanje prašine.

Dobro provetrenje i kontrola vlage: Održavanje doma suvim i dobro provetrenim može smanjiti rizik od alergija. Redovno provetravanje i upotreba odvlaživača vazduha mogu pomoći u smanjenju vlage i širenju alergena.Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR