Glas Javnosti

Специјалиста физикалне медицине истиче: Недостатак витамина Д доводи до озбиљних последица!

Zdravlje
Autor: Novosti/foto: pixabay

Већина становника Европе има недостатак витамина Д, због чега је потребан посебан опрез код свих оних који болују од остеопорозе, кардиоваскуларних болести, дијабетеса или рака

Ако сте попут већине становника Европе, онда постоје велике шансе да имате недостатак витамина Д. Специјалиста за физикалну медицину и рехабилитацију у КЦ Србије, доц. др Анђела Миловановић, истиче да 30-50% опште популације има недостатак витамина Д, као и да посебно опрезни треба да буду сви они који болују од остеопорозе, кардиоваскуларних болести, дијабетеса или рака.
Слободно се може рећи да недостатак витамина Д у општој популацији представља тиху епидемију, каже др Миловановић. Да бисмо схватили због чега је то тако, најпре треба да знамо да витамин Д добијамо на два начина.
Највећи део витамина Д, чак 80 до 90 процената, добијамо захваљујући сунчевим зрацима. Тело производи витамин Д када је кожа директно изложена сунцу, због чега се он назива још и витамин сунца. Иронија је да током зиме, када нам је потребно највише витамина Д, ми га заправо имамо најмање, наводи др Миловановић. У периоду од октобра па све до краја марта цела Европа нема довољно УВБ зрачења. Мање сунчеве светлости значи и мање овог значајног витамина. Лепо време такође не доноси промену, јер је оправдани страх од карцинома, довео до масовног коришћења крема за сунчање са заштитним фактором. Ове креме које штите кожу, истовремено готово у потпуности блокирају производњу витамина Д.

Други начин за унос витамина Д је путем исхране. Међутим, врло мало намирница садржи овај витамин. Има га у масним рибама, као што су лосос, туњевина и скуша које су међу најбољим изворима витамина Д. Говеђа џигерица, сир и жуманце обезбеђују мале количине. Млеко садржи 400 интернационалних јединица у 1 литру, али храна од млека, попут сира и сладоледа, нема утврђену количину витамина Д. Због свега наведеног лекари све чешће саветују узимање препарата, како би се обезбедио оптимални ниво витамина Д и правилно функционисање организма.

За мене као некога ко ради у области физикалне медицине и рехабилитације, посебно је важна улога витамина Д у лечењу остеопорозе, као и за смањење ризика од настанка прелома. Дуго се сматрало да је витамин Д3 довољан за спречавање остеопорозе и прелома. Међутим, најновија истраживања говоре супротно. Наиме, витамин Д3 је од изузетног значаја јер омогућава преузимање калцијума из хране и његово искоришћавање у организму. Након уласка у крв, калцијум доспева до костију, али да би се и уградио у кости неопходан је витамин К2. У недостатку овог витамина, калцијум се не уграђује у кости, ма колико га узимали, истиче др Миловановић.
Таложи се у меким ткивима као што су хрскавица зглобова, крвни судови, бубрези и др. Последице су вишеструке: кости постају порозне и лакше се ломе, зглобови постају болни и склони пропадању, а крвни судови се клацификују и постају склони пуцању.

Бројна клиничка испитивања су то и потврдила. Витамин К2 спречава губитак коштане масе. Доказано је да његова примена повећава густину костију и смањује преломе кука за 80 посто, а преломе кичменог стуба за 60 посто. Друге студије показале су и да додатак витамина К2, омогућава ефикаснију употребу витамина Д3 и смањује учесталост остеопорозе и до 25 %.

Доц. др Миловановић додаје: "Када узмете витамин Д3, ваше тело ствара одређене протеине, који носе калцијум. Они имају много потенцијалних здравствених користи. Али, док не унесете витамин К2 да активира те протеине, ни једна од ових користи се неће реализовати. Због тога, препоручујем Хербико® К2Д3. Природни препарат који садржи супериорну форму витамина К2 са највећом биолошком расположивошћу и најдужим дејством. Повећавајући минералну густину костију, препарат К2Д3 помаже у спречавању настанка остеопорозе.


Ако проводите мало времена на сунцу или патите од недостатка ових важних витамина, реагујте на време и заштите своје кости, истиче на крају доц. др Миловановић.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR