Mast jazavca sadrži vitamine A, B, PP, K, folnu kiselinu, karotenoide, tokoferol, karoten, makroelemente i organske kiseline, piše Agroinfo.rs
Tajna ovog delotvornog preparata leži u ishrani jazavaca koji se hrane korenjem biljaka. Mast se može koristiti na dva načina - za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Ukoliko ima spoljašnju upotrebu, ovaj preparat se koristi uglavnom u vidu obloga tako što se tanak, ravnomeran sloj nanese na obolelo mesto, preko toga stavi tanka pamučna tkanina ili gaza i ostavi da deluje nekoliko sati.
Korišćenje jazavičje masti na ovaj način se koristi u lečenju bolova u zglobovima, kostima, ligamentima i kod drugih reumatoloških problema kao i u lečenju plućnih bolesti. Kod opekotina, posekotina, ujeda pasa i slično, dovoljno je samo namazati ozleđeno mesto i ostaviti da deluje.
Unutrašnja upotreba se sprovodi u procesu lečenja prehlade, upale grla, regeneraciji crevne i želudačne flore, a pogodna je i za efikasnije lečenje bolesti pluća, kod otklanjanja umora i podizanja imuniteta. U tom slučaju se mast uzima ujutru na prazan želudac - jedna kafena kašika pomešana sa malo (umereno toplog) čaja bez dodavanja šećera ili zaslađivača.
Svojstva masti od jazavca
Blagotvoran dugotrajan efekat zagrevanja, jačanje odbrambenih svojstava organizma, jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije, smanjenje iritacije kože kod prehlade, hipotermije, u prevenciji akutne respiratorne virusne infekcije – masiranje grudi, leđa, stopala. Kod dugog boravka na hladnoći, u slučajevima kada je koža lica i ruku dugotrajno izložena suvim i jakim vetrovima mast je pogodno naneti na otkrivene delove kože lica i ruku.