Glas Javnosti

SPAS ZA ORGANIZAM: Rotkvice čuvaju srce i jetru, ali ako spadate u OVU grupu, NIKAKO ih ne smete jesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Rotkvice su neverovatno povrće prepuno vitamina, ali ipak postoje i one grupe ljudi koje treba da ih izbegavaju.

Rotkvice su koristili još Rimljani i stari Grci pre više od 2.500 godina i kao hranu i kao lek. Rotkvice mogu da budu crvene, crne, bele, žute, ružičaste ili ljubičaste. One su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Sadržaj velike koncentracije vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.

Foto: Unsplash

Rotkvice su značajne i u regulisanju nivoa šećera u krvi jer sadrže glukozinolat i izotiocijanat, a redovno konzumiranje rotkvica takođe će povećati prirodnu proizvodnju adiponektina u ljudskom telu. To je hormon koji ima veliki uticaj u sprečavanju insulinske rezistencije, a ovo povrće takođe sadrži i koenzim K10, antioksidans koji dokazano pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa.

Rotkvice još sadrže indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat, jedinjenja koja pomažu bubrezima da efikasnije obrade i izbace toksine iz organizma, a takođe pomažu jetri u detoksikaciji i revitalizovanju, te zarastanju posle oštećenja, piše stil.kurir.rs. One još poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak, te smanjuju rizik kardiovaskularnih oboljenja jer sadrže minerale poput kalcijuma i kalijuma.

Budući da su rotkvice prepune vitamina i minerala, a sa malo ugljenih hidrata ili kalorija, svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Međutim, konzumacija većih količina rotkvica može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlezdi, ako inače imate nedostatak joda. Najbolje ih je jesti umereno, što važi i za druge vrste iz porodice krstastog povrća. Takođe, ako se skuva (bela rotkva), gubi dosta od svojih hranljivih svojstava.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP