Označavanje nekih namirnica kao potencijalno „zavisnih“ moglo bi pomoći ljudima da promene svoju ishranu, rekli su naučnici, jer procene pokazuju da bi svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dete moglo biti „zavisno“ od industrijski visoko prerađene hrane (UPF).
Istraživači su rekli da način na koji neki ljudi konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima može "ispuniti kriterijume za dijagnozu poremećaja zavisnosti"
Ponašanje koje ispunjava ovaj kriterijum uključuje, između ostalog, intenzivnu žudnju, simptome odvikavanja, manju kontrolu nad unosom i kontinuiranu upotrebu uprkos posledicama kao što su gojaznost, poremećaj prejedanja, lošije fizičko i mentalno zdravlje i niži kvalitet života, prema istraživačima. .
Drugačiji efekat na mozak
Tim međunarodnih istraživača ukazuje na analizu 281 studije iz 36 različitih zemalja, koja pokazuje da se „zavisnost od ultra-prerađene hrane” javlja kod 14 odsto odraslih i 12 odsto dece. Označavanje neke namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i masti kao „zavisne“ moglo bi potencijalno da poboljša zdravlje kroz promene u društvenim i kliničkim politikama, kažu naučnici.
„Prepoznavanjem da određene vrste prerađene hrane izazivaju zavisnost, mogli bismo da pomognemo u poboljšanju globalnog zdravlja“, rekla je Ešli Gerhart, autorka rada i profesorka psihologije na Univerzitetu u Mičigenu u SAD.
Ovo bi takođe podstaklo više istraživanja u ovim oblastima, napominju autori.
Moćni pojačivači efekata
Istraživači iz SAD, Brazila i Španije ističu da „rafinisani ugljeni hidrati ili masti izazivaju slične nivoe ekstracelularnog dopamina u strijatumu mozga kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju zavisnost kao što su nikotin i alkohol“.
„Hrana koja sadrži visok nivo rafinisanih ugljenih hidrata ili dodatih masti je jak kandidat za supstancu koja izaziva zavisnost“, dodaju oni.
Aditivi za hranu takođe mogu doprineti "zavisnosti od UPF-a", rekli su.
Iako je malo verovatno da aditivi, koji se dodaju hrani radi ukusa i „poboljšanja osećaja u ustima“, sami po sebi ne izazivaju zavisnost, mogli bi „postati moćni pojačivači efekata kalorija u crevima“, napisali su.