Glas Javnosti

ŠOKANTNO! Ultra-prerađena hrana izaziva ZAVISNOST KOD DECE!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Šta je ultra-prerađena hrana

Označavanje nekih namirnica kao potencijalno „zavisnih“ moglo bi pomoći ljudima da promene svoju ishranu, rekli su naučnici, jer procene pokazuju da bi svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dete moglo biti „zavisno“ od industrijski visoko prerađene hrane (UPF).


Istraživači su rekli da način na koji neki ljudi konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima može "ispuniti kriterijume za dijagnozu poremećaja zavisnosti"


Ponašanje koje ispunjava ovaj kriterijum uključuje, između ostalog, intenzivnu žudnju, simptome odvikavanja, manju kontrolu nad unosom i kontinuiranu upotrebu uprkos posledicama kao što su gojaznost, poremećaj prejedanja, lošije fizičko i mentalno zdravlje i niži kvalitet života, prema istraživačima. .

Drugačiji efekat na mozak
Tim međunarodnih istraživača ukazuje na analizu 281 studije iz 36 različitih zemalja, koja pokazuje da se „zavisnost od ultra-prerađene hrane” javlja kod 14 odsto odraslih i 12 odsto dece. Označavanje neke namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i masti kao „zavisne“ moglo bi potencijalno da poboljša zdravlje kroz promene u društvenim i kliničkim politikama, kažu naučnici.


„Prepoznavanjem da određene vrste prerađene hrane izazivaju zavisnost, mogli bismo da pomognemo u poboljšanju globalnog zdravlja“, rekla je Ešli Gerhart, autorka rada i profesorka psihologije na Univerzitetu u Mičigenu u SAD.

Ovo bi takođe podstaklo više istraživanja u ovim oblastima, napominju autori.

Moćni pojačivači efekata
Istraživači iz SAD, Brazila i Španije ističu da „rafinisani ugljeni hidrati ili masti izazivaju slične nivoe ekstracelularnog dopamina u strijatumu mozga kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju zavisnost kao što su nikotin i alkohol“.


„Hrana koja sadrži visok nivo rafinisanih ugljenih hidrata ili dodatih masti je jak kandidat za supstancu koja izaziva zavisnost“, dodaju oni.
Aditivi za hranu takođe mogu doprineti "zavisnosti od UPF-a", rekli su.

Iako je malo verovatno da aditivi, koji se dodaju hrani radi ukusa i „poboljšanja osećaja u ustima“, sami po sebi ne izazivaju zavisnost, mogli bi „postati moćni pojačivači efekata kalorija u crevima“, napisali su. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR