Cvekla obiluje vitaminom C pa se preporučuje sportistima, ali i ljudima koji pate od anemije. Najbolje je konzumirati cveklu sirovu ili ceđenu, mada su izuzetno zdrave i salate od cvekle.l
Cvekla predstavlja najbolje prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma, a i izuzetno je jeftina i dostupna na našem tržištu.
Evo kako da napravite najbolji sok od cvekle za detoksikaciju:
Sastojci:
- Pola kilograma sveže, oprane cvekle
- 1 veći krastavac
- 1 jabuka
- 1 limun
- 1 veza peršuna
- komadić svežeg đumbira
Priprema:
- Cveklu operite i oljuštite.
- Iseckajte je na manje komade.
- Stavite je u blender pa joj dodajte oljušten i iseckan đumbir, sok od jednog limuna, vezu peršuna, očišćenu i isečenu jabuku i krastavac.
- Sve sameljite u blenderu pa onda procedite kroz gazu ili krupniju sitku.
Pulpa je poželjna i možete i nju koristiti.
Ovako napravljen sok može da traje 2 dana, ako se čuva u frižideru.
* Najbolje je sok popiti na prazan stomak tokom jutarnjih sati.