Glas Javnosti

SMOKVA ZLATA VREDNA : Lekovito dejstvo voća koje jača vaš imunitet

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.

Smokve smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad creva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crevne parazite. Poboljšavaju crevno pražnjenje, smanjuju potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crevne grčeve i dijareju.

Kada jedete puno soli, nivo natrijuma se povećava. To narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma, a zauzvrat rezultira hipertenzijom, odnosno visokim pritiskom. Suve smokve su idealno voće za ponovno uspostavljanje ove ravnoteže. Jedna osušena smokva daje 129 miligrama kalijuma i samo dva miligrama natrijuma. To pomaže u sprečavanju hipertenzije, piše "BBCgoodfood".

Visoki nivo antioksidanata u smokvama pomaže eliminisanju slobodnih radikala, koji mogu oštetiti krvne sudove i rezultirati srčanim bolestima. Kao što je već nagkašeno, smokve sprečavaju hipertenziju, što je ogroman faktor rizika za razvoj koronarne srčane bolesti. Uz to, postoje neka istraživanja koja sugerišu da smokve pomažu u smanjivanju nivoa triglicerida, koji uveliko utiču na srčane bolesti.

Jedno istraživanje iz 1998. godine na 10 osoba sa dijabetesom tipa 1 je pokazalo da je uzimanje čaja od smokvinih listova pre doručka smanjilo potrebe za insulinom. U toku meseca kada su primali čaj od smokve, doze inzulina smanjile su ih se za oko 12 odsto piše Telegraf

Visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrim za osobe sa dijabetesom. Međutim, suve smokve imaju visok sadržaj šećera. Stoga bi trebalo da se konsultujete sa lekarom o količini suvih smokava koje se mogu konzumirati.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR



 


AKTUELNE VESTI S MREŽA



HOROSKOP