Iako se povremena konzumacija smatra prihvatljivom, redovno uživanje u napicima sa dodatkom šećera - posebno ako imamo povećan rizik od gojaznosti, dijabetesa ili srčanih bolesti - može ozbiljno naštetiti našem zdravlju.
Nutricionisti Džesi Feder i Krutika Nanavati upozorili su na tri vrste pića koje bi trebalo potpuno eliminisati ili barem značajno ograničiti ako želimo da smanjimo rizik od dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.
Gazirana pića su poznata po tome što imaju visok sadržaj šećera i kalorija i ne nude nikakvu hranljivu vrednost. "Gazirana pića zaslađena šećerom obično imaju veoma visok sadržaj šećera i kalorija. Ne nude nikakvu pravu hranljivu vrednost i mogu biti prilično zavisna zbog svog privlačnog ukusa“, kaže Feder za "SheFinds".
Ako pokušavamo da smršamo ili kontrolišemo šećer u krvi, gazirana pića to mogu znatno otežati. "Visoka količina šećera i kalorija može lako dovesti do nakupljanja masti u predelu abdomena i sprečiti gubitak težine“, dodaje Feder.
Iako pomažu mnogim ljudima da prebrode naporan dan, većina energetskih napitaka sadrži velike količine šećera, kalorija i kofeina. "Zaslađena energetska pića imaju visok sadržaj šećera, kalorija i kofeina“, kaže Feder.
Pored toga što dovodi do povećanja telesne težine, visok nivo kofeina može poremetiti san, povećati nivo stresa i podići nivo kortizola. Takva pića takođe povećavaju rizik od srčanih problema, kao što je aritmija. Umesto toga, bolje je posegnuti za šoljom kafe ili zelenog čaja.
Sveže ceđeni sokovi sa pulpom mogu biti korisni u umerenim količinama, ali industrijski voćni sokovi bez vlakana često su puni dodatog šećera i mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi.
"Konzumiranje velikih količina voćnog soka može dovesti do značajnog unosa šećera, što je povezano sa upalom i nakupljanjem masti na stomaku“, upozorava Nanavati
Pored toga, prekomerna konzumacija zaslađenih sokova povećava rizik od povećanja telesne težine, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, bolesti jetre i bubrega.
Glas javnosti /U01S