Glas Javnosti

Slatka voćka koja čuva zdravlje celog organizma

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Smokve su bogate enzimima i antioksidansima, hranljivim materijama koje se prilikom termičke obrade gube. Zbog toga ih treba jesti sveže. Sadrže i do 80 posto vode, a ova voćka odlična je za zdravlje čitavog organizma.

Smokva je voće sa najvišim nivoom prirodnih šećera. Izuzetan su izvor energije, pa ukoliko izbacite iz upotrebe veštačke šećere, smokve mogu biti odlična zamena kada vam je potrebno nešto slatko. Osim toga, smokve potstiču rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Možete ih koristiti kod ujeda insekata i to tako što ćete napraviti obloge od suvih smokvi. Dobro je poznata i činjenica da su smokve dobar afrodizijak.

Ekstrat smokve, njihov sastojak benzaldehid smanjuje mogućnost nastanka tumora. Povoljno deluju i na nivo holesterola u krvi. Takođe, omega 3 i omega 6 koje sadrži ovo voće važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. One su i izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak. U umerenim količinama, smokve mogu da dovedu do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara. Sprečavaju anemiju, a zbog znatne količine B kompleksa, osiguravaju blistavost i elastičnost kože.

(Izvor: Srbija Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR