Mušmulu su koristili pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje lekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena. Ova voćna vrsta obiluje hranljivim i zdravim sastojcima i trebalo bi da je uključimo u svakodnevnu upotrebu.
Lekovita svojstva
U plodu mušmule ima saharoze, glukoze i levuloze, ukupno do 20 odsto šećera, tanina, pektina, organskih kiselina, pektina, smole, sluzi, aromatičnih materija, vitamin C i vitamine B1, B2, B3, B6, PP, jabukove, limunske i vinske kiseline. Ona poboljšava vid, jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i kolenima. Preporučuje se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije. Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze.
Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno deluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe. Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospešuje rad creva, sprečava zatvor i pomaže u lečenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Osim ploda koriste se i cvet i list, koji se bere u proleće i suše na vazduhu.
Čaj od mušmule
Čaj se sprema od supene kašike usitnjenih svežih mušmula i dva decilitra vode. Plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procede. Dnevno se preporučuju dve šolje ovog čaja. Kod zapaljenskih procesa, usnu duplju ispirati nekoliko puta dnevno.
Protiv impotencije
Nekoliko sitno iseckanih svežih mušmula prelijte sa 2 dl vrele vode. Mešavinu poklopite i ostavite da stoji najmanje sat vremena. Procedite i pijte dva do tri puta dnevno, a ako želite možete da dodate limun i med.