Glas Javnosti

SINDROM SAGOREVANJA NOVA ZDRAVSTVENA DIJAGNOZA U SRBIJI! Evo koje profesije mogu na bolovanje od 1. januara

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

"Burnout" ili hronični stres na poslu koji nije uspešno prevaziđen, od sledeće godine će biti uvršten među zvanične zdravstvene dijagnoze.

Sindrom sagorevanja postao je jedan od termina kojima mnogi zaposleni opisuju svoju svakodnevnicu na radnom mestu, a uskoro će biti priznat i kao povod za bolovanje uz određenu terapiju.

Svetska zdravstvena organizacija ga je uvrstila u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti, a države članice SZO, među kojima je i Srbija, trebalo bi da počnu da ga primenjuju u zdravstvenim ustanovama od 1. januara.

Simptomi "nove bolesti" su iscrpljenost, nesanica, glavobolja, visok pritisak, pad imuntiteta, osećaj praznine, poremećaji koncentracije, zaboravljanje, nervoza, preosetljivost... Na poslu se smanjuje efikasnost, a često dolazi i do kašnjenja, povlačenje u sebe, izolacije od kolega.

Dr Petar Bulat kaže za Euronews Srbija da su u najvećem riziku od prekomernog rada i izgaranja na poslu lekari, prosvetni radnici i novinari, ali da je ovaj fenomen veoma prisutan i kod profesionalnih menadžera. 

Rezultati međunarodne zdravstvene studije "Budućnost zdravlja", pokazala je i da više od dve trećine Srba pati od hronične iscrpljenosti na poslu ili da je bilo na ivici iscrpljenosti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR