Glas Javnosti

Simptom koji se pojavljuje ujutru i može da bude znak srčane bolesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako se ne otkrije i ne leči na vreme, kardiovaskularne bolesti mogu biti fatalne.

Kardiovaskularne bolesti  (KVB) su vodeći uzrok smrti u svetu i odnesu oko 17,9 miliona života svake godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ovo uključuje sva stanja koja utiču na srce i cirkulatorni sistem, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar i srčana insuficijencija.

Ako se ne otkrije i ne leči na vreme, kardiovaskularne bolesti mogu biti fatalne. Zbog toga je uočavanje znakova upozorenja veoma važno. Neki dobro poznati znaci srčanih problema uključuju bol u grudima i kratak dah.


Međutim, novo istraživanje koje su sproveli naučnici Roman Tihomirov, Robert H. Oukli, Kali Anderson i kolege otkrilo je još jedan simptom koji se najčešće javlja ujutru.

Istraživači su otkrili da su srčane aritmije uobičajene odmah nakon buđenja. Aritmija je nenormalan srčani ritam, što obično znači da naše srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilno.

To može izazvati:

palpitacije (osećaj udaranja u grudi)

vertigo

nesvesticu

gubitak daha

nelagodnost u grudima

umor

Aritmije mogu biti uzrokovane opasnim osnovnim stanjem, kao što je koronarna bolest srca, srčana insuficijencija, kardiomiopatija ili čak srčani udar. Međutim, ovi simptomi mogu biti povezani i sa nečim manje ozbiljnim, kao što je virusna bolest, upotreba alkohola, kofeina ili lekova.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR