Glas Javnosti

SEZONA GRIPA I VAKCINA : Da li vakcina portiv gripa može da se primi dva puta objašnjavaju stručnjaci

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vakcina protiv gripa daje se kako bi se sprečio sezonski grip, teška bolest, opasne respiratorne komplikacije, kao i hospitalizacija.

Sve češće je pitanje da li bi dve vakcine protiv gripa pružile veću zaštitu ili je čak moguće dobiti više od jedne vakcine protiv gripa u istoj sezoni. Stručnjaci podsećaju da se godišnje preporučuje, a i dovoljna je samo jedna vakcina protiv gripa za većinu ljudi, ali postoje izuzeci – na primer, deca koja prvi put dobijaju tu vakcinu. Deci uzrasta od 6 meseci do 8 godina, koja prethodno nisu primila ukupno dve ili više doza, kako navode lekari, potrebne su dve doze vakcine protiv gripa, i između te dve doze mora da prođe najmanje četiri nedelje.

Opšta preporuka je da se vakcina primi do kraja oktobra, ili početkom novembra, kako bi obezbedila najbolju zaštitu. Nakon toga potrebno je oko dve nedelje kako bi bila „aktivirana“ potpuna zaštita od gripa.

Po pravilu, svakog februara zdravstveni sistemi država, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) rade na određivanju formulacije vakcine protiv gripa za predstojeću sezonu gripa. Cilj je da se blisko podudaraju sa istim virusima koji trenutno kruže i izazivaju bolest.

Vakcine protiv gripa štite od virusa tipa A i B. To podrazumeva virus gripa A(H1), virus gripa A(H3), virus loze gripa B/Iamagata i virus loze gripa B/Victoria. Komponente vakcine protiv gripa se određuju na osnovu aktuelnih međunarodnih podataka, uključujući:

  • Koji virusi gripa trenutno utiču na oboljevanje ljudi
  • Koliko brzo se virusi šire
  • Efikasnost vakcina iz prethodne sezone protiv virusa
  • Sposobnost vakcine da pruži unakrsnu zaštitu od više tipova virusa gripa.

Poznato je da će tokom nekih sezona vakcine protiv gripa raditi prilično dobro, a u drugim i ne toliko. Na efikasnost vakcine protiv gripa utiču brojni faktori:

  • Starost i zdravlje osobe koja se vakciniše
  • Koji soj virusa gripa se širi – na primer, vakcine nude najveću zaštitu od virusa gripa B i A (H1N1), a manje od virusa gripa A (H3N2).

Dok deca imaju koristi od dve vakcine protiv gripa, nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da bi bilo kojoj drugoj grupi bilo od pomoći da dobiju i drugu dozu. Neke studije na odraslima sa kompromitovanim imunološkim sistemom (kao što su ljudi sa transplantiranim organima) razmatraju da li bi dobijanje druge vakcine protiv gripa moglo da bude od pomoći, ali je potrebno više istraživanja pre nego što se preporuka promeni.

Trenutno, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na primer, navode da, što se tiče odraslih, „studije nisu pokazale korist od dobijanja više od jedne doze vakcine tokom iste sezone gripa, čak i među starijim osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom“ piše E klinika

Ako čovek slučajno, greškom dobije dve vakcine protiv gripa – ne treba paničiti, kažu lekaru.  Dobijanje duple doze nije opasno, ali takođe neće biti ni efikasnije od jedne, redovne doze.

Vakcinisanje protiv gripa ključno je za borbu protiv teške sezone gripa, ali dužina imuniteta koju obezbeđuje svaka godišnja doza je još jedan ključni aspekt. Prema rečima stručnjaka, imunitet vakcine protiv gripa vremenom slabi, ali obično pruža zaštitu 5 do 6 meseci. Međutim, ovaj vremenski okvir zavisi od različitih faktora kao što su starost osobe i soj virusa gripa koji se širi. Poznato je da efikasnost vakcine opada tokom sezone, a ima procena da svakog meseca nakon vakcinacije gubimo približno 5 odsto efikasnosti. To znači da što se više udaljavamo od datuma kada smo primili vakcinu protiv gripa, to smo manje zaštićeni i više podložniji da se razbolimo od virusa gripa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR