Glas Javnosti

ŠETNJOM PROTIV VIŠKA KILOGRAMA: Ovi SAVETI su ZLATA VREDNI

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hodanje je jedna od boljih fizičkih aktivnosti jer jača vaše srce i sistem za cirkulaciju, sagoreva višak masnoća i aktivira svaki mišić u telu.

Koliko treba da hodamo da bismo smršali pitanje je koje zanima mnoge, posebno one koji i dalje nemaju volje za jačim fizičkim aktivnostima, a imaju želju da poboljšaju zdravlje i dovedu svoju liniju u red.

Mnogi zaljubljenici u fitnes svoju kondiciju održavaju i poboljšavaju hodanjem, a sve više se ta jednostavna aktivnost koristi i u borbi protiv viška kilograma. Naime, uz pažljiv unos kalorija i zdravu ishranu, hodanje vam može pomoći u smanjivanju broja na vagi.Nutricionista Stefani Sasos ispričala je da se donedavno i sama borila s nekoliko kilograma viška, u čemu joj je posebno pomoglo svakodnevno hodanje, pa je odlučila da svoje savete podeli i s drugima.

Pixabay/pasja1000

1. Pijte dosta tečnost

Ako krećete u dužu šetnju, pripazite na hidrataciju. Trebalo bi da od 30 do 60 minuta pre izlaska u šetnju popijete dve čaše vode, a kada se vratite, još jednu. Naravno, u šetnju obavezno ponesite flašu vode.

"Izbegavajte slatke gazirane sokove ili pića s elektrolitima jer je, ako hodate umerenim intenzitetom, voda sasvim dovoljna" - kaže nutricionista Stefani Sasos.

2. Nabavite pravu opremu

Staru i neudobnu obuću zamenite sportskim i udobnim patikama, jer će vam one obezbediti bolje držanje i na taj način ćete smanjiti šansu da se povredite.

"Odgovarajuće patike mogu poboljšati korak i učiniti hodanje na veću udaljenost udobnijim" - naglašava Sasos.3. Fokusirajte se na položaj tela

Samo hodanje ne zahteva nikakvu veštinu, ali određeni položaji tela mogu olakšati šetnju. Bradu držite podignutu, a ramena i leđa uspravna.

4. Ubrzajte tempo

Hodanje u intervalima izvrstan je način za sagorevanje viška kalorija, a šetnju ćete učiniti zanimljivijom. Postoje tri različite vrste hoda: šetnja normalnim tempom, brza šetnja i šetnja uz uloženu snagu.

"Zagrejte se dok lagano šetate, a zatim ubrzajte tempo. Kad dosegnete šetnju uz uloženu snagu, pratite koliko dugo možete tako da hodate, pa sa svakom šetnjom povećavajte minutažu - savetuje nutricionista.

Pixabay/pasja1000

5. Postavite sebi cilj

"Na primer, zadajte sebi da dva i po kilometara morate da pređete za najmanje 30 minuta. Kada dođete do tog cilja, postavite sebi novi cilj" - savetuje Stefani.

6. Hodajte uzbrdo

Ako trenirate u zatvrenom prostoru, na pokretnim trakama postoji program koji vam omogućava da šetate pod nagibom. Ukoliko šetate napolju, potražite brdovito područje i na taj način pojačajte intezitet svog vežbanja.7. Šetajte s prijateljima

"Prijatelji vam mogu pomoći da istrajete u svom cilju; pronađite nekog ko ima vremena i volje za zajedničku šetnju nekoliko puta nedeljno kako bi vas to dodatno motivisalo" - zaključuje nutricionista Stefani Sasos, piše Ona.Telegraf.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR