Glas Javnosti

Sedam JEDNOSTAVNIH KORAKA da postanete jutarnja osoba - donosi vam veću PRODUKTIVNOST i bolje ZDRAVLJE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Promena može biti teška kada je drastična, zato počnite bebećim koracima!

Kada želite da napravite pozitivnu promenu u svom životu, prvi korak može uključivati prilagođavanje rasporeda. To obično znači postati jutarnja osoba.

Iako bi bilo sjajno da samo tako iznenada odlučimo da ćemo ranije ustati, ovo ne dolazi uvek svima baš prirodno.

U stvari, prema The Sleep Foundation, da li je neko jutarnja osoba ili ne zavisi od njihovog ličnog cirkadijalnog ritma. Ali to ne znači da je sva nada izgubljena. Uz malo discipline i nekoliko saveta stručnjaka, možete naučiti kako da postanete jutarnja osoba.

Ako započnete dan ranije, ne samo da vam pomaže da se osećate bolje i osećaj da imate više vremena za život, već nosi još niz prednosti.

Dr Abinav Sing, član The Sleep Foundation, medicinski direktor Centra za spavanje u Indijani i autor knjige „Sleep to Heal“, objašnjava da postati jutarnja osoba može da ima širok spektar zdravstvenih koristi, uključujući bolje mentalno i fizičko zdravlje, kao i povećanu produktivnost.

Iako ne postoji fiksni vremenski okvir za ovu transformaciju, dr Sing kaže da ćete možda moći da vidite prednosti započinjanja dana ranije u roku od nekoliko nedelja od uspostavljanja navike.

Evo nekoliko načina da se obučite da postanete jutarnja osoba.

1. Polako prilagodite svoj raspored spavanja

Promena može biti teška kada je drastična. Zbog toga dr Sing predlaže da se upoznate sa sopstvenim rasporedom spavanja i odatle krenete bebećim koracima Prvo pokušajte da pomerite vreme spavanja i buđenja za 15 minuta svaka dva do tri dana.

2. Izložite se svetlosti

Malo sunčanja ujutru (nakon što nanesete svoju omiljenu kremu za sunčanje, naravno) je odličan način da naučite svoje telo da rano ustajete. Bilo da se oslanjate na prozor ili se pobrinite da izađete napolje prvo nakon buđenja, izlaganje svetlosti može igrati veliku ulogu u tome da vam pomogne da postanete jutarnja osoba.

Pixabay

foto: printscreen

3. Uvedite restrikcije

Postoji nekoliko načina na koje vas vaša noćna rutina zapravo može sprečiti da dobijete kvalitetan san, što je ključno da postanete jutarnja osoba. Pokušajte da podesite graničnu vrednost za stvari kao što su skrolovanje, težak obrok ili završetak rigorozne vežbe. Umesto toga, dajte sebi najmanje dva sata da se opustite pre spavanja kako biste se pravilno odmorili da biste se ranije probudili.

4. Kreirajte jutarnje i noćne rutine

Postavljanje rutine za odlazak na spavanje i buđenje može vam pomoći da vežbate disciplinu potrebnu da postanete jutarnja osoba. Takođe, ako imate jutarnju rutinu u kojoj zaista uživate (poput ukusnog doručka ili opuštajućeg istezanja), to može da vas inspiriše da ranije ustanete iz kreveta.

5. Ostanite aktivni

Osećaj fizičke ravnoteže takođe može poboljšati san, što će vam pomoći da postanete više jutarnja osoba. Konzumiranje nutritivno bogate hrane i uključivanje kretanja u vašu dnevnu rutinu mogu dovesti do boljeg sna.

6. Dajte prioritet spavanju

Nema smisla postati jutarnja osoba ako ćete se stalno osećati umorno i iscrpljeno. Jedan od najboljih načina da započnete naviku da postanete jutarnja osoba - a zatim da je zadržite - jeste da budete sigurni da činite sve što možete da biste dobili dovoljno sna svake noći. Kada date prioritet kvalitetu sna koji dobijate, to će učiniti prelazak na jutarnju osobu mnogo lakšim.

pixabay.com

foto: printscreen

7. Potražite stručnu pomoć

Ponekad, ako se zaista borite da zaspite ili se rano probudite, može postojati osnovni zdravstveni problem. Ne škodi ako razgovarate sa lekarom ili stručnjakom za spavanje da vidite da li vas nešto fizički sprečava da spavate

Glas javnosti / P04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR