Glas Javnosti

SAZNAJTE sve o tome kako VEŽBANJE pomaže da kontrolišete težinu! I koliko vam je potrebno nedeljno

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Vežbanje vam neće pomoći da izgubite mnogo kilograma ukoliko ste  gojazni – manji unos kalorija uz izbalansirane obroke je bolja opcija od sagorevanja kalorija isključivo fizičkom aktivnošću.

Osim što je važno za zdravo starenje, redovno vežbanje pomaže da održavate težinu, nakon što izgubite suvišne kilograme.

Vežbanje za kontrolisanje težine i njeno održavanje

Vežbanje ne sagoreva toliko kalorija ukoliko se ne pridržavate pravila ishrane. Ne treba se lišavati poslastica, al morate da znate da ćete krofnu I slatku kafu sagoreti uz oko 40 minuta umerenog džogiranja. Dakle, vežbanje pomaže da kontrolišete težinu, ali samo ukoliko kontrolišete i ishranu.

Budući da treba da sagorite oko 3.500 kalorija kako biste izgubili jedan kilogram, u tome ćete uspeti ako džogirate 40 minuta osam ili devet puta, jer vežbanje pomaže da kontrolišete težinu. Svakako, tek smanjivanjem kalorija u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću ćete dostići svoj cilj u mršavljenju.

Zašto da vežbamo ako će nam već manji broj kalorija pomoći da brže skinemo kilograme?

Medicinska istraživanja pokazuju da jednom kada izgubite određeni broj kilograma, vežbanje pomaže da kontrolišete težinu i da ne vratite kilograme. Redovno vežbanje ubrzava vaš metabolizam, što znači da sagorevate više kalorija – čak i kad spavate.

Evo kako vežbanje pomaže da kontrolišete težinu i starite zdravo:

Održavanje mišićne mase: Vežbanje pomaže da kontrolišete težinu I u održavanju mišića za brz metabolizam. Ukoliko imate između 30 i 80 godina starosti, oko 15 odsto čistih mišića nestaje, što dovodi do sporijeg metabolizma (moguće i do gojenja).

Izgradnja i obnova mišića: Nakon vežbanja, telo oporavlja umorne mišiće i gradi nove.

Pomaže vam da napravite dobre izbore:  Redovno vežbanje smanjuje stres, pomaže vam da spavate i čini da se osećate dobro. Sve ovo dodatno motiviše da smanjite nekvalitetnu ishranu, iako već vežbanje pomaže da kontrolišete težinu.

Evo koliko je potrebno da bi vežbanje imalo efekta

Nacionalni institut zdravlja u Americi preporučuje da odrasle osobe imaju oko 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno. Popričajte I sa svojim doktorom o planovima vežbanja. On zna da vežbanje pomaže da kontrolišete težinu, a pomoći će vam da skrojite najbolji mogući plan i ishrane, i vežbanja za sebe.

 (Glas Javnosti/Siti magazine/Very Well Fit)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR