Glas Javnosti

Saveti za brži rast kose

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svakome naiđe period kada kosa raste nešto sporije. Ova promena može biti uslovljena nekim poremećajem, bolešću ili je prosto prolazna promena koju želimo maksimalno da skratimo.

Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da ubrzate rast kose, ali i da poboljšate njen kvalitet.

Redovno šišanje

Redovno skraćvanje kose značajno doprinosi njenom zdravlju i snazi. Šišanje treba obavljati na svaka dva do tri meseca, ali ono ne mora da bude drastično. Dovoljno je da se svaka dva meseca skrati u dužini između pet milimetara i jednog centimetra. Takvo skraćivanje kose neće se odraziti na dužinu kose, čak će pospešiti njen rast.

Ukoliko je kosa opterećena oštećenjem na krajevima u dužini od nekoliko centimetara, neophodno je odstraniti taj deo. Zapravo, treba da se oštećenje kose ukloni najviše što je izvodljivo, bez obzira što to znači i promenu frizure. Na taj način će se sprečiti dalje propadanje kose i omogućiti njen oporavak.

Kvalitetna ishrana

Ishrana siromašna proteinima, cinkom i vitaminima B grupe usporava rast kose, naročito kada se radi o niskokalorijskim dijetama. Loša ishrana kosu može učiniti suvom, slabom i sklonom pucanju.

Da biste kosu oporavili i ubrzali njen rast, potrudite se da u ishranu uvedete kvalitetne proteine (ćureće i pileće meso i ribu), zeleno povrće, cele žitarice i raznovrno voće. Ukoliko niste u prilici da održite kvalitet ishrane, od koristi može biti uvođenje dijeteskih preparata koji sadrže sve potrebne nutrijente. Bolji rast kose se može primetiti već nakon dva – tri meseca.

Masaža kože glave

Čest je slučaj da osobe koje imaju usporen rast kose, imaju i slabiju cirkulaciju krvi. Nežna masaža glave ima višestruke efekte na zdravlje kože glave i kose. Pospešivanjem lokalne cirkulacije krvi postiže se bolja razmena materija, snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama. Masažom glave se stimuliše koren kose i omogućava brži rast kose.

Tretmani za rast kose

Za slabu kosu koja sporo raste, kozmetičke kuće koje se bave proizvodnjom preparata za profesionalnu upotrebu predstavile su brojne preparate.

Najefikasniji preparati za poboljšanje rasta kose su specijalizovani tretmani kao što su ampule za kosu, serumi i losioni za brži rast kose. Ovi preparati sadrže aktivne supstance koje prodiru u koren dlake, hrane ga i podstiču rast novih vlasi.

Održavanje kože glave zdravom

Da bi kosa rasla normalnim tempom potrebno je da koža glave bude zdrava, čista i prohodna za nove vlasi. Zdrava i čista koža glave je bez ranica, peruti i seboreje. Ukoliko to nije slučaj potrebno je periodično pristupiti sistematičnom čišćenju kože glave. Najpre pranjem šamponom za dubinsko čišćenje kose, zatim primenom pilinga koji temeljno čisti nečistoće i perut sa skalpa.

Ukoliko se perut javlja obilno potrebo je koristiti neki od šampona protiv peruti i losion koji će neutralisati gljivicu koja je uzročnik peruti. Pored šampona protiv peruti i losiona, veoma su se efikasnim pokazale ampule protiv peruti koje se ne ispiraju.

Kada je koža glave konačno čista i zdrava, kosa može da raste bez problema i ne dolazi do njenog ispadanje u prvoj fazi rasta.

Svakodnevna nega kose

Stimulisanje rasta kose, uz primenu pomenutih mera, može nešto blaže da se pomogne uz dobar izbor preparata za negu kose. Treba izabrati kvalitetan šampon bez agresivnih sulfata i parabena koji oštećuju kožu glave.

Zatim, treba uvesti korišćenje zdravih prirodnih biljnih ulja za kosu kao što su ricinusovo, kokosovo i ulje čajevca. Ova ulja za kosu imaju izvanrednu zaštitnu i regenrativnu ulogu, te pomažu koži i kosi da zadrže vlažnost.

Izvor: žena.blic.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR