Na visinu pritiska utiču godine starosti, hronične bolesti, stres, životne navike. Kardiolog Valentina Badina savetuje kako odgovarajućim namirnicama vratiti pritisak u normalu, ali upozorava da stalni problem sa pritiskom zahteva obaveznu posetu lekaru.
Mleko
Korisna supstanca koja snižava krvni pritisak je mlečna kiselina. Ova komponenta se nalazi u proizvodima kao što su kefir, fermentisano mleko i sirutka. Prema rečima lekara, ove proizvode treba konzumirati svakodnevno, ali umereno - ne više od jedne čaše.
Čaj od hibiskusa i kakao
Hibiskus sadrži antioksidante i vitamin C, i jako je koristan za pacijente koji boluju od hipertenzije. Takođe se preporučuje redovna konzumacija kokosove vode koja ima diuretička svojstva, a delotovoran je i kakao.
Voće i povrće bogato vitaminom C
“Grejpfrut, pomorandže, limun, cvekla su hrana koja snižava krvni pritisak. Koristan je i napitak od cvekle sa vodom u razmeri 1: 1 “, savetuju kardiolozi i upozoravaju da je ishrana samo pomoćna mera. Pritisak se može u potpunosti normalizovati samo uz pomoć lekova koje propisuju lekari.