Problemi sa visokim pritiskom možda bi se mogli rešiti pomoću adekvatne ishrane, ali svakako da podrazumevaju veliku posvećenost, ozbiljan pristup čitavoj situaciji i konsultacije sa lekarom. Međutim, postoje namirnice koje se posebno preporučuju osobama sa hipertenzijom.
Čaj od hibiskusa i kakao
Hibiskus sadrži antioksidante i vitamin C, i jako je koristan za pacijente koji boluju od hipertenzije. Takođe se preporučuje redovna konzumacija kokosove vode koja ima diuretička svojstva, a delotovoran je i kakao.
Mleko
Korisna supstanca koja snižava krvni pritisak je mlečna kiselina. Ona se nalazi u proizvodima kao što su kefir, fermentisano mleko i sirutka. Prema rečima lekara, ove proizvode treba konzumirati svakodnevno, ali umereno, što znači ne više od jedne čaše.
Voće i povrće bogato vitaminom C
Grejpfrut, pomorandže, limun, cvekla su hrana koja snižava krvni pritisak. Koristan je i napitak od cvekle sa vodom u razmeri 1: 1, savetuju kardiolozi i upozoravaju da je ishrana samo pomoćna mera.
Osim pomenutih namirnica, ljudi koji imaju problema sa visokim pritiskom, ne bi trebalo da konzumiraju hranu sa mnogo soli, a takođe, doktori kažu da treba smanjiti unos zasićenih masti, a pojačati voće i povrće u ishrani. Međutim, novije istraživanje pokazuje da rizik od visokog krvnog pritiska - i to za 40 odsto - naročito smanjuje hrana bogata proteinima.
To znači da na svom jelovniku ljudi koji pate od hipertenzije treba da imaju sledeće namirnice: pasulj i sočivo od mahunarki, ćuretinu i piletinu od mesnih specijaliteta, a od ribe - tunjevinu. Za desert izaberite orašaste plodove, oni su važan deo proteinske ishrane.