Glas Javnosti

Сапун или гел за руке? Разлика је велика

Zdravlje
Autor: zena.blic.rs/

Сви стручњаци као прву и најважнију меру опреза препоручују прање руку и коришћење антибактеријског гела за руке, а та два делују на сасвим различите начине. Разлике у њима објашњава Алекс Березов, микробиолог и потпредседник научних комуникација у Америчком већу за науку и здравље.

Сапун, пре свега, објашњава Алекс Березов, не убија микробе.

- Саупун је детерџент, и то је разлог зашто толико пени. Детерџенти делују отапањем и воде и уља, те тако микробе исперу са ваших руку, као када бисте испрали маст са тањира - каже Березов, додајући да прање руку не убија директно бактерије, али значајно смањује њихов број на рукама, а сапун и вода боље делују од средстава из гела, нарочито ако су вам руке видно масне или прљаве.

- Након јела, бављења спортом или ако су вам руке прљаве и масне, антибактеријски гелови не делују тако ефикасно - наглашава Березов
Антибактеријски гел је добра резерва ако у близини немате сапун и воду, али већина људи не користи гел на прави начин, каже он.

- Људи генерално не користе довољну количину гела или га не нанесу на руке колико би требало - каже Березов.
КАКО ПРАВИЛНО НАНЕТИ ГЕЛ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ РУКУ
- Нанесите гел на длан једне руке и темељно трљајте по целој површини дланова све док не постану суви. Погледајте колику количину гела препоручује произвођач - каже Березов.

Средство за дезинфекцију је добро за убијање неких микроба, али не свих. Ево од чега штити:

Црyптоспоридиум - Паразитска инфекција која може да узрокује гастроинтестиналне и проблеме с дисањем.
Норовирус - Вирусна инфекција која може да изазове повраћање и пролив.
Цлостридиум диффициле - Бактеријска инфекција која изазива цревне поремећаје и упалу.
Обратите пажњу да гел садржи најмање 60 одсто алкохола, а најбољи су они са уделом између 60 до 95 одсто. Све мање од 60 одсто не делује.

НЕ КОРИСТИТЕ ПРЕЧЕСТО ГЕЛ
Гел је само помоћно средство када немате сапун и воду.

- Превише гела исушује кожу руку и изазива пуцање коже, па бактерије и микроби лакше продиру - каже Березов.

- Сапун је детерџент који испире микробе, док алкохол у антибактеријским геловима убија микробе - закључује Березов, и каже да су сапун и вода најучинковитији у уклањању микроба - гласи закључак.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR