Glas Javnosti

SADAŠNJI SISTEM IDE U ZABORAV? Bežični srčani pejsmejkeri mogu da postanu sasvim normalna pojava

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pejsmejkeri sa žicama koje se protežu u srce i baterijama ispod kože moguda postanu prošlost jer se novi tip bežičnog sistema pejsmejkera ​​koji je razvila "Abbott Laboratories" može da bude od koristi za veći broj pacijenata nego što je to ranije bilo moguće. Istraživači su objavili svoja otkrića na godišnjem sastanku Heart Rhythm Society u Nju Orleansu.

„Ranije to nije bilo moguće jer je veoma komplikovano postaviti dva mini pejsmejkera ​​koji mogu da komuniciraju jedan sa drugim bežično“, rekao je u saopštenju vođa studije dr Rejnud Nops sa „Amsterdam University Medical Centers“ u Amsterdamu.

Tradicionalni pejsmejkeri se sastoje od kutije ispod kože blizu ključne kosti, sa žicom koja prolazi kroz venu u srce. Ove žice su krhke i mogu da se pokidaju, odvoje od srca ili se inficiraju.


Novi Abbott sistem se sastoji od dva pejsmejkera ​​veličine vitaminskih pilula,  jedan se nalazi u atrijumu i jedan u komori, koji međusobno komuniciraju putem električnih impulsa.

Novi pejsmejkeri, testirani na 300 pacijenata, bili su bezbedni i dobro su radili tri meseca ili duže, rekli su istraživači. Rezultati su takođe objavljeni u medicinskom časopisu.

Abbott očekuje da će njegov Dual mini pejsmejker biti odobren ove godine u SAD, a početkom sledeće godine u Evropi, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR