Glas Javnosti

SAČUVAJTE SRCE, JEDITE OVU NAMIRNICU: Istraživanje potvrdilo da deluje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Samo jedna porcija oraha, otprilike šaka, ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na opšte zdravlje.

Istraživanje koje se sprovodi već decenijama, objavilo je da ljudi koji redovno jedu orahe imaju veću verovatnoću da budu fizički aktivni i da imaju manji rizik od srčanih oboljenja kako stare.

Naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opšte zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i toliko žena tokom 20 godina i upoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane.

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utiče na zdravlje srca i mozga, kao i na zdrave procesa starenja. Samo jedna porcija oraha, otprilike šaka, ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na opšte zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezijuma (45 miligrama). Orasi takođe pružaju brojne antioksidante, uključujući polifenole.

„Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne uticaje na zdravlje, kao što je bolji kvalitet ishrane, posebno ako su jeli počnu orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba“, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti, dr Lin M. Stefen.

Jedenje oraha je takođe povezano sa smanjenjem težine – konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe, prenosi Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Inače, na pijacama u Srbiji cene jednog kilograma oraha kreću su od 800, pa sve do 1.500 dinara.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR