„Paradajz sadrži likopen, snažan i važan antioksidans za čoveka. On štiti organizam od delovanja slobodnih radikala koje mogu da izazovu obolevanje kardiovaskularnog sistema, kao i onkološke bolesti. Zahvaljujući likopenu aktiviraju se zaštitne ćelije imunog sistema“, objasnila je ona za radio Sputnjik.
Kako kaže, jedinstveni sastav paradajza, sadržaj vitamina C, dijetetnih vlakana i beta karotena čini to povrće izuzetno korisnim za oči, kožu, kosu i nokte.
Ruska lekarka takođe ukazuje i na način pripreme koji uveliko utiče na svojstva paradajza. Vitamin C se razgrađuje prilikom zagrevanja, za razliku od likopena. Tog antioksidansa ima još više u paradajz pasti nego u svežem povrću, dodala je.
Kruglova je takođe napomenula da je, uprkos svim koristima, to povrće kontraindikovano za osobe sa upalama gastrointestinalnog trakta ili individualnom netolerancijom na ovaj proizvod, prenosi Sputnik.