Glas Javnosti

REČ GINEKOLOGA: Da li trudnice treba da idu na more?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Drugi trimestar trudnoće idealan je za putovanja ukoliko nema nekih kontraindikacija.

Trudnice se dodatno plaše kada dođe leto, da ne ugroze svoju trudnoću odlaskom na more ili na neki duži put, rekao je za ginekolog dr Vanja Milošević.

Doktor Milošević je, komentarišući letovanje u trudnoći, rekao da trudnice inače celu svoju trudnoću provedu u isčekivanju porođaja i ceo period je povezan sa jednom dozom neizvesnosti i straha.


"Kada dođe leto, onda je to pomešano i sa osećajem da li mogu dodatno da ugrozim svoju trudnoću, odnosno bebu, odlaskom na more", rekao je dr Milošević na PINK TV.

Dr Milošević je najpre hteo da kaže da saveti koji su dati preko medija nikako ne mogu biti zamena za ordinaciju ili ambulantu, ističe da može da da samo opšte smernice i preporuke.

"Svakoj trudnici mogu da preporučim da se pre odlaska na putovanje posavetuje sa svojim ginekologom, koji će uzeti u obzir njeno opšte stanje i može dati predlog za putovanje. Nema ništa loše da se bude na nekom prijatnijem mestu od užarenog asfalta", rekao je dr Milošević.

Ističe da u prvom trimestru ni same trudnice nisu raspoložene za putovanja. Dodaje da je zadnji trimestar isto vreme kada razmišljamo o porođaju, tako da je, objašnjava, drugi trimestar idealan ukoliko nema nekih kontraindikacija.

"Savetujemo ženama da urade preventivne preglede, jer leto sa visokim temperaturama i velikom vlažnošću pogoduje za razvoj mikroorganizama, pa su infekcije najčešće smetnje leti, kako ginekološke, tako i urinarne", rekao je doktor.

On ističe da je plivanje korisno i potrebno trudnici, dodaje da se žena oslobađa pritiska na zglobove i kičmu.


"Umereno plivanje može biti blagotvnorno", ističe.

Doktor kaže da je najbolje možda ići avionom, kao i svojim kolima, jer na taj način možete praviti češće pauze.

"Putovanje i boravak na bilo kojoj destinaciji treba prilagoditi uživanju", rekao je doktor.

Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR