Glas Javnosti

RAZLOG ZBOG KOJEG POSTOJI MESEČNO OGRANIČENJE ZA GUBITAK KILOGRAMA: Doktorka POTVRDILA, smete da IZGUBITE OVOLIKO

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

"To znači da svaka osoba sa "stomakom" ima višak jednog hormona koji se zove insulin, koji stalno povećava naše potrebe za hranom. Zato nastaje insulinska rezistencija"

Leto je skoro tu. Mnogi planiraju da odu na more, ali i dalje nisu zadovoljni svojim izgledom. Ako se borite sa viškom kilograma, evo šta stručnjaci savetuju kako da smršate na zdrav način.

"Savetujem da se tokom cele godine pripremamo za leto i da uvek vodimo računa da živimo zdravo. Tako nećemo imati problema da za dva meseca brzo smršamo. Ko želi da smrša, treba da jede uravnoteženo, da jede. više voća, povrća, žitarica.Ta funkcionalna hrana, svojim dejstvom dijetalnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih, može da deluje, da izazove resorpciju i smanjen skok šećera i masti u krvi, tako da ostanu iskorišćeni, a mi ne budemo gladni. To znači da moramo da izbegavamo smutije, seckanu i mlevenu hranu, jer na taj način gubimo dijetalna vlakna“, istakla je  profesor Dimitrijević.

Srećković i dodala da oni koji jedu vlaknastu hranu imaju bolju telesnu težinu.

Koliko kilograma možemo da izgubimo nedeljno, a da ne ugrozimo svoje zdravlje?

"U idealnom slučaju, to bi bilo pola kilograma do jedan kilogram, što bi značilo dva do četiri kilograma na mesečnom nivou. Jer sve preko toga bi bilo opasno. Došlo bi do gubitka nemasnog tkiva i mišićne mase. Naš srčani mišić je vitalni organ, a vrlo često naglo mršavljenje može dovesti do njegovog slabljenja, pa čak i do pojave aritmija“, ističe dr Vesna Dimitrijević Srećković.

Koje su posledice strogih dijeta?

Rigorozne dijete i gladovanje mogu da dovedu do pada imuniteta, pa čak i do pojave određenih autoimunih bolesti“, upozorio je lekar, koji svakako savetuje svima koji žele da izgube višak kilograma da ne oklevaju sa dijetama.

Koje su zdrave dimenzije za muškarce i žene?

„Mera našeg zdravlja je obim našeg struka. Nekada se za muškarce smatralo da je granica 102 centimetra, a danas je 94. Za žene je ovaj broj nekada bio 88, a danas 80. U tom slučaju je granica našeg zdravlja bila 102 centimetra. Svaka žena koja ima obim struka veći od 80, ili muškarac od 94, ima, u medicinskom rečniku, premetabolički sindrom.To znači da svaka osoba sa "stomakom" ima višak jednog hormona koji se zove insulin, koji stalno povećava naše potrebe za hranom. Zato nastaje insulinska rezistencija“, objašnjava dr Dimitrijević.

Takođe, što se tiče ishrane, ona je dodala da je veoma važno u ishrani imati omega-3 masne kiseline kojih ima u izobilju u morskoj ribi. Oni smanjuju trigliceride, holesterol i poboljšavaju insulinsku rezistenciju. Riba je bogata i vitaminom D, koji jača naš imunitet. A za one koji su alergični na ribu ili je jednostavno ne vole, odlična zamena je hladno ceđeno, nerafinisano maslinovo ulje.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR