Glas Javnosti

Razlog zašto se ne osećate dobro na poslu, a koji skoro polovina nas krije

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Da li ste se ikada osećali bolesno na poslu? Možda ste imali trovanje hranom ili grip. Boleo vas je stomak ili ste se osećali umorno, pa vam je bilo teško da se koncentrišete i budete produktivni.

Kolika je verovatnoća da kažete svom šefu da vam nije dobro i da morate da idete kući?

Dok bi zaposleni verovatno rekli svom šefu za stomačnu tegobu, mnoge žene koje imaju menstruaciju i zbog toga se osećaju loše svakog meseca, teško da će pričati o svojim teškim periodima, posebno na poslu.


„Ovo je potvrđeno u našoj nedavnoj studiji na 247 studentkinja i zaposlenih žena koje imaju menstruaciju. Otkrili smo da bi samo 6,7 odsto bilo iskreno prema svom poslodavcu o tome zašto su morale da napuste posao ili ostanu kod kuće“, rekla je Rut Najt, istraživač sa Tehnološkog univerzitet u Kvinslendu.

Pored toga, 87 odsto ispitanih smatralo je da im menstruacija često ometa rad ili učenje.

Tema menstruacije je nesumnjivo i dalje tabu i to takođe utiče na radno mesto.

Dobra vest je da se pojavljuju inicijative koje imaju za cilj da radna mesta učine inkluzivnijim za osobe koje imaju menstruaciju.

Ranije ovog meseca, zaposlenim ženama u vladi Viktorije koje imaju menstrualne bolove, simptome menopauze ili su u procesu vantelesne oplodnje dato je dodatnih pet dana bolovanja.

„Victorian Women’s Trust“ je prva kompanija koja je počela da se bavi ovim problemom, a priključuju joj se i druge kompanije. Lista poslodavaca bi mogla da se poveća ako kampanje budu efikasne.

Mnoge škole obezbeđuju besplatne uloške i tampone koji su takođe dostupni u opštinama Melburna.

„Čini se da se pristup besplatnim proizvodima isplati jer je naše istraživanje pokazalo da je 84,6 odsto zaposlenih reklo da oseća da je nadređenima na radnom mestu stalo do njih, Osim toga smanjuje se verovatnoća da će otići s posla zbog ciklusa“, navodi istraživač.

O dodaje da je studija identifikovala osobe koje redovno imaju menstruaciju, i da pre ili tokom menstruacije, doživljavaju fizičke simptome kao što su bol u stomaku (94 odsto), bol u leđima (82 odsto) i glavobolja (82 odsto). One takođe opisuju emocionalne simptome kao što su anksioznost, umor, depresija i razdražljivost.


Šta je potrebno promeniti?

Da bi izbegli osećaj poniženja, stida i diskriminacije, osobe sa menstruacijom često maskiraju i skrivaju simptome. Kada se to dogodi, zaposleni prijavljuju da su manje angažovani i produktivni.

Inkluzivni lideri tretiraju menstrualno zdravlje kao pitanje pravde i ljudskih prava koje je kolektivno važno za pojedince i organizaciju. Ovi lideri prepoznaju ljude koji imaju menstruaciju i koje treba podržati, tako da razgovaraju sa njima o praktičnim načinima na koje radno mesto može učiniti da se osećaju bezbedno i da im se omogući da dostojanstveno upravljaju svojim ciklusom.

To može značiti da se obezbede besplatni proizvodi za taj period ili da se osobi, kada ima menstruaciju ponudi fleksibilna pauza i fleksibilno radno vreme. Inkluzivni lideri prepoznaju da je nekim ljudima možda potrebno plaćeno menstrualno odsustvo.

Inkluzivni lideri idu dalje od praktičnih strategija, oni normalizuju razgovore o menstruaciji i obezbeđuju da se žene koje imaju menstruaciju osećaju saslušano, podržano i poštovano. Oni nude obuku kako bi uklonili tabu na radnim mestima i zamenili ga kulturom koja obuhvata menstrualno blagostanje.

„Na kraju, da bi naša radna mesta bila pravična i inkluzivna, moramo biti spremni da otvoreno i iskreno razgovaramo o menstruaciji i saznamo o uticaju koje ona ima na zaposlene. Tek tada će se zaposleni osećati sposobnim da govore o tome šta podržava njihove zdravstvene potrebe“, zaključila je Najt.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR