Glas Javnosti

Razlike sezonskih alergija i infekcija sličnih gripu

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

U svetlu činjenice da se širenje epidemije korona virusa vremenski poklapa s početkom sezonskih, odnosno polenskih alergija i kijavica, infektološkinja Ivana Milošević jasno pravi razliku između ovih pojava i ističe onu ključnu - alergije ne prati povišena temperatura.

Ona je na RTS-u rekla da je onima koji imaju alergijski problem i dobijaju ga iznova svakog proleća već jasno kakvi su simptomi koje bi trebalo da prepoznaju.

"Uglavnom uzimaju lekove za alergiju, one najjednostavnije, antihistaminike, koji dovode do olakšanja. To olakšanje se neće desiti kod Covid-19. Drugo, osobe koje imaju alergiju, nemaju povišenu temperaturu, što se uglavnom događa kod onih koji imaju koronavirusnu infekciju", kazala je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, pored povišene temperature, simptomi koji ukazuju na korona virus su infekcija gornjih disajnih puteva, kašalj, kod pojedinih i malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima.

"To je svakako različito od alergije. Može se reći da podseća na početak gripa", navela je Ivana Milošević.

Dodala je da je početkom marta kada je otkriven prvi slučaj koronavirusa, u Srbiji još cirkulisao virus gripa, tako da je paralelno rađen test i na grip i na Covid-19.

Sada, kaže, postoji i grip, ali u znatno manjoj meri.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR