Međutim, ova namirnica i njen sok, mogu i te kako da izazovu probleme sa varenjem, da stvore nadutost i gasove... A razlog je taj što ih uzimamo na pogrešan način.
Profesor doktor Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, otkrio je kako se pravilno uzimaju rasol i kiseli kupus i kako oni utiču na zdravlje.
"Onaj ko ima gasove će reći da je to od rasola i kupusa. Od ovog prvog teško da možete da imate gasove. Kako? U čašu vode stavite supenu kašiku rasola. On ne treba da se pije čist. Naš narod je strašno čudnovat. Ako bih ja sad čist rasol popio, ne samo da bih imao gasove, to bi već bila mnogo ozbiljnija patologija creva. Ali ako se pije razmućen u vodi, to će nam obezbediti dovoljno bakterija", rekao je dr Čubrilo u emisiji "Ordinacija".
Kiseli kupus, namirnica koja je tokom cele zimske sezone obavezno prisutna na srpskim trpezama, takođe ume da "teško padne" na stomak. Opet, reč je o načinu na koji ga konzumiramo, objašnjava profesor dr Čubrilo.
48 min