Glas Javnosti

Др Несторовић: Високе температуре убијају корона вирус

Zdravlje
Autor: Politika

Педијатар пулмолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој Бранимир Несторовић, сматра да Србија за сада нема праву епидемију корона вируса и да је срећа што долази лепо време јер вируси, попут овог, не опстају на температурама вишим од 20 степени Целзијусових.

"Људе плаши КОВИД-19 јер имају асоцијацију на кугу и колеру и мисле да ће људи сада мртви да падају по улицама. Од овог вируса у свету је умрло нешто више од 5.000 људи, а од обичног грипа ове сезоне 88.000 особа."

Доктор Несторовић је у интервјуу за Политику рекао да вируси при таквим температурама губе вирулентност, а да ће, ако се неко и инфицира, имати блажи облик болести. Он је нагласио да се многи плаше КОВИД-а 19 јер имају асоцијацију на кугу и колеру и "мисле да ће људи сада мртви да падају по улицама".

„Ово је далеко од тога. Што се вирус брже шири, он је мање опасан. Смртност није велика. Од овог вируса у свету је умрло нешто више од 5.000 људи, а од обичног грипа ове сезоне 88.000 особа“, објаснио је Несторовић за "Политику" и додао да постоје предвиђања да ће епидемија трајати до краја априла или почетка маја, а очекује се да се врати на јесен.

Нестеровић је нагласио да ће можда неко имати кијавицу или упалу плућа, али вирус више неће имати овакав епидемијски карактер. Иако га неки оптужују да шири оптимизам без покрића, доктор је рекао да стварно тако види ову ситуацију, нагласивши да нема разлога за панику, већ је само важно да људи буду одговорни.

„Ако је неко негде путовао, не треба да се крије, јер страхује да ће бити стављен у карантин. То није смртна пресуда. Неће ићи у касарну већ ће бити код куће“, поручио је Несторовић, истичући да одлука о томе да ли треба затворити школе и вртиће јесте донекле и политичка, али да за сада нема потребе за тим.

Он је закључио да, ипак, деца могу да заразе друге, посебно старије људе који имају хроничне болести и пушаче.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR