Glas Javnosti

PRONAĐITE VREMENA ZA BRIGU O SEBI: Kako to rade poznati a kako to možete raditi vi

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Uzmite u obzir ove potrebe slične osnovnom, nižem nivou u dobroj staroj "hijerarhiji potreba" Abrahama Maslova. Osnovne potrebe su najvažniji deo piramide i bez njih je nemoguće izgraditi život.

Budimo iskreni: sa ovim tempom života, ponekad može izgledati kao i da samo pranje zuba treba slaviti kao čin brige o sebi. Nema sumnje da briga o sebi može imati koristi za vaše mentalno, emocionalno ili fizičko zdravlje. Upravo ostati zdrav i srećan je cilj svih nas. 

Ponekad je briga o našim najjednostavnijim, ljudskim potrebama, teža nego što se čini. A s obzirom da se briga o sebi tako često predstavlja na društvenim mrežama kao čin maženja, nije ni čudo što su mnogi izokrenuli pravo značenje brige o sebi. Možda je došlo vreme da preispitamo šta znači brinuti o sebi počevši od onih osnovnih (a zapravo neverovatno važnih) potreba. I baš zato su one koje su očigledne, često prve koje previdimo.

Uzmite u obzir ove potrebe slične osnovnom, nižem nivou u dobroj staroj "hijerarhiji potreba" Abrahama Maslova. Osnovne potrebe su najvažniji deo piramide i bez njih je nemoguće izgraditi život.

Teme koje se ponavljaju su vreme i određivanje prioriteta, kako bi briga o sebi postala rutinska kao što je vezivanje pertle pre izlaska iz kuće.

1. Dobar noćni san - Moramo da spavamo, kao i sva živa bića oko nas. Lekari smatraju da bi odlazak svako veče na spavanje u 22:30 i buđenje u 6 časova ujutru bilo idealno. Takođe smatraju da je odraslim ljudima potrebno sedam do osam sati sna noću da bi dobro funkcionisali ali i da je rutina ono što najviše pomaže. 

Ako imate problema da zaspite, pokušajte da se opustite pre spavanja i svakako izbegavajte da gledate u ekran telefona, računara ili TV. 

2. Pijte dovoljno vode - Ne postoji zamena za vodu iako je tačna količina vode stvar oko koje se raspravljaju naučnici, mnogi smatraju da je oko 2,5 litara vode idealno. U ovu količinu ulazi čista voda ali i svi napitci i voda iz hrane. Zapravo oko 25 procenata vode koju konzumirate dolazi iz vaše hrane.

Ali, postoje osobe koje zaboravljaju da piju vodu i potrebno im je da ih neko opomene ili da smisle svoju rutinu. Tako na primer, možete popiti gutljaj vode svaki put kada uđete u kuhinju ili možete pokušati da pijete određene količine vode u određeno doba dana. Takođe, postavljanje flaše za piće za višekratnu upotrebu na radnom stolu ili pored kreveta kod kuće je odličan podsetnik.

3. Jedite dovoljno i zdravo - kao što je spavanje i pijenje vode, i briga o vašim osnovnim potrebama kada je u pitanju dobra ishrana takođe je nešto za šta treba odvojiti vreme. Konkretno, organizujte svoje vreme tako da postoji dnevni obrazac koji treba slediti, a najbolje tri glavna obroka i sve užine. Jedite polako, birajte svoje obrok. Možda nećete moći da kupujete sveže organske prehrambene proizvode iz snova ili da pripremate obroke poput velnes influensera, ali ako jedete hranu koja hrani vaše telo i daje vam energiju, na odličnom ste putu.

4. Krećite se - Ako svaki dan odvojite vreme da pokrenete svoje telo, to će vam pomoći da dobijete energiju i stvorite podsticaj dobrih vibracija. Bilo da se radi o plesu po kući, šetnji kroz prirodu ili jednostavnom istezanju - vežbanje su važni deo brige o sebi.

Samo zato što ne radite jogu ili nemate članstvo u fitnes klubu u gradu, ne znači da ne možete odvojiti 10 minuta svakog jutra ili večeri za lagano istezanje ili par vežbi. 

5. Dišite - Mirno sedenje i svesno disanje je lek koji vodi ka svesnosti. Duboko udisanje kroz nos i izdisanje kroz usta, sopstvenim tempom, praksa je stara hiljadama godina i prisutna je u svim poznatim kulturama. Naravno, sa dobrim razlogom. U više studija se tvrdi da upravo smirenost - samo sedenje i disanje - ublažava anksioznost.

6. Prepustite se osećanjima - "Razgovor" sa samim sobom je vredan deo osnovne brige o sebi. Usmeriti se na svoje osnovne potrebe i na ono šta nam zaista treba, jer ponekad na površini, možda drugima delujemo sjajno, ali iznutra nismo dobro. 

Vođenje dnevnika je zaista jednostavna aktivnost koja pomaže da čovek osvesti svoje emocije i polako rešava osećanja koja ga muče. 

A kako to rade poznati, oni koji imaju pomoć u svakodnevnim stvarima koju većina nas nema. Od kojih rituala u brizi o sebi ne odustaju i pored pretrpanih rasporeda?

Dženifer Aniston: Meditacija i vođenje dnevnika

Dženifer Aniston je decenijama govorila o različitim načinima na koje brine o sebi, mnogo pre nego što je to bio trend. Iako se njena rutina sigurno promenila nekoliko puta tokom godina, njen prioritet broj 1 je meditacija. Tokom prvog sata nakon buđenja, potpuno se kloni telefona - što znači da nema provere mejlova ili društvenih mreža, jer bira da svoj dan započne meditacijom, vođenjem dnevnika i druženjem sa svojim psima. Glumica najpoznatija po ulozi u serijalu "Prijatelji"", kaže da joj ove rutine pomažu da se spremi za dan koji predstoji, da ostane svesna i da se oseća kao da napreduje mentalno, psihički i duhovno.

Demi Lovato: Aromaterapija

Rutina samopomoći Demi Lovato uključuje niz malih stvari, od meditacije preko muzike do masaže, a jedna jedinstvena metoda o kojoj su razgovarali ja aromaterapija. Iako naučne prednosti sesencijalnih ulja još nisu u potpunosti shvaćene, studije su pokazale da mogu da pomognu u podizanju raspoloženja, smanjenju nivoa anksioznosti i poboljšanju sna. Ulja se mogu koristiti na različite načine, kao što su difuzori ili aroma štapići, ali stručnjaci se slažu da su najbolji i najsigurniji načini upotrebe kao ulja za telo ili u dodacima za aromaterapiju. Ulje lavande, ulje čajevca, ulje peperminta i limunovo ulje su neke od najpopularnijih sorti i često ih je najlakše pronaći za početnike.

Mišel Obama: Redovno vežbanje i dobar san

Mišel Obama smatra da je u borbi protiv zauzetosti i stresa na poslu, najvažnije dati sebi i svojim potrebama prioritet. "Moramo da počnemo da razgovaramo o tome zašto je nama kao ženama tako teško da se stavimo na prvo mesto. Ako nemamo vreme za sebe, nećemo moći da izvedemo našu decu na pravi put."

Na Instagramu je otkrila da njene metode brige o sebi uključuju redovno vežbanje i dobar san. I istraživači se slažu sa njenim izborom, jer je redovna vežba odlična pomoć kod stanja poput depresije i anksioznosti - zahvaljujući oslobađanju hemikalija u mozgu kao što je serotonin koji poboljšava raspoloženje. Pokazalo se da samo 10 minuta aktivnosti dnevno, poput hodanja ili džogiranja, značajno podiže nivoe radosti, sreće i zadovoljstva kod ljudi.

Adam Levin: Joga

Poput Mišel Obame, Adam Levin brine o sebi, tako što redovno vežba. Frontmen grupe "Marun 5" preferira jogu i kaže da je ovaj vid vežbi imao pozitivan uticaj na njegov život. Navodno provodi najmanje sat vremena dnevno na treningu i čak vežba gde god da ide. 

"Redovno praktikovanje joge stvara mentalnu jasnoću i smirenost, povećava svest o telu, ublažava hronične obrasce stresa, opušta um, usmerava pažnju i izoštrava koncentraciju", kaže doktor Natali Nevins.

Opra Vinfri: Slobodan dan

Jedna od najzaposlenijih žena u Holivudu, Opra Vinfri, morala je da nauči da joj prioritet bude briga o sebi kako bi izbegla burnaut. "Uvek dajem sebi nedelju slobodnu, kao duhovnu bazu - dan kada ne radim apsolutno ništa. Sedim ili šetam, a kada to ne učinim, pod stresom sam, razdražljiva sam, sklona anksioznosti, a ne osoba kakva želim da budem", kaže Opra. 

Iako možda nemate luksuz da uzimate ceo slobodan dan svake nedelje, pokušajte makar nekoliko sati da odvojite za sebe. Sigurno ćete otkriti da se nakon toga osećate opuštenije i usredsređenije.

Vajola Dejvis: Kuvanje

Vajola Dejvis, je za vreme pandemije otkrila nekoliko hobija, poput poput kuvanja, što je učinila redovnim delom svoje rutine brige o sebi. Kuvanje, bilo da sledi recept korak po korak ili omišljava potpuno novo jelo, je kreativna aktivnost.

A pokazalo se da kreativnost poboljšava funkciju mozga, mentalno i fizičko zdravlje. Ako kuvanje nije vaša stvar, razmislite o dodavanju još jedne kreativne aktivnosti u svoju rutinu, kao što je pisanje, crtanje ili ručni rad.

Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR