Glas Javnosti

Promena koja daje rezultate kod visokog krvnog pritiska

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Visok krvni pritisak ili hipertenzija povećavaju rizik od moždanog i srčanog udara, srčane i bubrežne insuficijencije, pa je važno da ga redovno proveravate i kontrolišete.

Jedan od načelnika Centra za poremećaje krvnog pritiska na Klivlendskoj klinici, doktor Luk Lafin, ističe da su pojedini lekovi efikasni u kontroli i snižavanju krvnog pritiska ali da u nekim slučajevima i promene načina života mogu dati rezultate.

Lafin navodi da je normalan krvni pritisak 120/80 Hg. Broj 120 označava takozvani sistolni pritisak, ili pritisak u vašim arterijama dok vam srce kuca. S druge strane, broj 80 predstavlja dijastolni krvni pritisak, ili pritisak koje vaše arterije doživljavaju tokom perioda odmora između otkucaja.


Ako vam je sistolni broj iznad 120, Lafin preporučuje da smanjite unos natrijuma, a to ćete zapravo postići smanjenjem soli u obrocima.

„Ciljajte na manje od 2.300 miligrama dnevno. Manje od 1.500 miligrama dnevno je idealno. Ishrana sa niskim sadržajem natrijuma je ekvivalentna uzimanju jednog do dva leka za krvni pritisak“, kaže dr. Lafin.

Istraživanja iz 2019. pokazuju da visok unos natrijuma povećava krvni pritisak, delom zbog zadržavanja vode i promena u strukturi i funkciji određenih arterija.

Studija iz 2013. pokazala je da smanjenje unosa soli takođe može sniziti krvni pritisak.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR