Glas Javnosti
posta

PROBLEM ZAPUŠENIH UŠIJU SE REŠAVA : Stručnjaci imaju savet i kako

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Razlozi zašto imamo osećaj da su nam zapušene uši mogu biti različiti. Postoji nekoliko jednostavnih tehnika koje možemo primeniti kako bimo rešili ovu, za mnoge neprijatnu situaciju.

Zapušeno uvo ne mora da izaziva bol, ali prigušeni zvuci i naprezanje jer ne čujemo dobro mogu biti ozbiljna smetnja svakodnevnom funkcionisanju. Naše uvo može samo da se „otpuši“ u roku od nekoliko sati ili dana. Nekoliko kućnih trikova i lekova mogu da pomognu da do olakšanja dođe brže.

Najčešći uroci zapušenog uha su:

Zapušenost Eustahijeve tube je jedan od mogućih uzroka. Eustahijeva tuba povezuje srednje uho sa grlom. Tečnost i sluz teku od uha do zadnjeg dela grla kroz ovu „cev“.  Pravilna funkcija Eustahijeve tube uslovljava i normalno stanje bubne opne. Eustahijeva tuba praktično obezbeđuje srednjem uhu ventilaciju i izjednačavanje pritiska u telu sa atmosferskim.


Međutim, usled infekcije poput prehlade, gripa ili sinusitisa, dolazi do otoka sluzokože nazofaringsa, koji delimično ili potpuno sužava faringealno ušće tube i najčešće dovodi do otoka celom njenom dužinom. To za posledicu ima delimični ili potpuni prekid ventilacije srednjeg uha, što dovodi do zapušavanja ili upale uha piše E klinika

Plivanje takođe može izazvati infekciju uha. Do toga dolazi kada voda ostane u uhu posle plivanja, a posebno nakon gnjurenja ili ronjena. Poznato kao plivačko uho, ovaj poremećaj izaziva i vlažno okruženje, koje podstiče rast bakterija ili gljivica. Ovakva infekcija uključuje bol u uhu, crvenilo, curenje iz uha, kao i povišenu telesnu temperaturu.

Neki ljudi imaju privremeno zapušavanje uha tokom ronjenja, na višim nadmorskim visinama ili letenja avionom. Brza promena vazdušnog pritiska izaziva ovu vrstu problema.

Eustahijeva tuba je odgovorna za izjednačavanje pritiska u srednjem uhu. Ali, na većim visinama, ni ona ne može uvek pravilno da izjednači pritisak. Ako patite od visinske bolesti, pored zapušenih ušiju može da se javi glavobolja, mučnina ili kratak dah.  

Otpuštanjem mrtvog tkiva i podmazivanjem kanala uho se čisti samo od sebe takozvanim cerumenom tj. ušnim voskom, kako bi se  osiguralo neometano pretvaranje vibracija u zvuk. Cerumen deluje kao zaustavna barijera za bakterije i gljivice. Kada ušni vosak izazove zapušenje uha, mogu se pojaviti bol i zujanje u uvetu, kao i vrtoglavica.

Korišćenje štapića za čišćenje unutrašnjosti uha ponekad je odgovorno za pravljenje ovih blokada. Ova metoda čišćenja može da gurnuti ušnu mast dublje i da zapuši uho.

Akustični neurom je nekancerozna izraslina, koja može da se pojavi na osmom kranijalnom nervu. Povezuje unutrašnje uho sa mozgom. Jedan deo je uključen u prenos zvuka, dok drugi deo šalje informacije o ravnoteži od unutrašnjeg uha do mozga.

Tretmane za začepljeno uho najčešće možete primenjivati i u kućnim uslovima, a mnogi od njih su delotvorni i veoma brzo rešavaju problem.

Valsalvin manevar je tehnika za prolazno povećanje tona vagusnog nerva, kao i za tranzitivno povećanje pritiska u grlu, sinusima i unutrašnem uhu. Ovaj jednostavan trik pomaže da otvorite Eustahijevu tubu. Da biste ga sproveli, duboko udahnite i začepite nos. Sa zatvorenim ustima, pokušajte da nežno izdahnete kroz nos. Ovo bi trebalo da stvori dovoljan pritisak koji će da otpuši uho. Ne duvajte previše jako, da ne biste oštetili bubnu opnu.

Pustite topao tuš i sedite u kupatilu 10 do 15 minuta. Para od tople vode pomaže u otpuštanju sluzi u uhu. Druga opcija je stavljanje krpe navlažene  toplom vodom preko uha.

Stavite kažiprst u zapušeno uho i lagano pomerajte prst gore-dole. Ova tehnika pomaže u uklanjanju zarobljene tečnosti, ali ne i cerumena.

Lekovi bez recepta mogu lečiti začepljeno uho. Lekove protiv prehlade ili upale sinusa koji sadrže dekongestiv ili neki antihistaminik obavezno uzmite samo uz preporuku lekara.

Možete da stavite dve ili tri kapi toplog mineralnog ulja, bebi ulja ili 3 procentnog hidrogena u uvo pomoću kapaljke za lek. Držite glavu nagnutu nekoliko sekundi nakon ukapavanja kapi za ispiranje uha.

Ako imate previše nakupljenog cerumena, moguće da je neophodno medicinsko uklanjanje kod otorinolaringologa. Lekari za uho, grlo i nos koriste specijalizovane alate za usisavanje i uklanjanje sadržaja iz uha.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR