Maslačak (Taraxacum officinale) se vekovima koristi u narodnoj medicini zbog svojih detoksikacionih i protivupalnih svojstava.
Bogat je izvor vlakana i mnogih vitamina i minerala, zbog čega je dobar saveznik zdravlju srca, jetre, želuca i pankreasa.
Maslačak, koji mnogi smatraju samo divljim korovom, vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih pročišćavajućih i lekovitih svojstava.
Sada je pravi momenat za berbu, a evo zašto je sok od ove biljke dobar.
Pomaže jetri: Maslačak stimuliše rad jetre i žuči, podstiče izbacivanje toksina.
Poboljšava varenje: Podstiče lučenje želučane kiseline i enzima.
Prirodan diuretik: Pomaže u izbacivanju viška tečnosti i smanjuje nadutost.
Antioksidansi: Sadrži flavonoide i vitamine A, C i E – korisne za imunitet i borbu protiv slobodnih radikala.
Moguć antimikrobni efekat: Neka istraživanja sugerišu da ekstrakt maslačka može delovati protiv određenih bakterija.
Napomena: Ako imate problema sa žuči, bubrezima ili koristite lekove za razređivanje krvi, konsultujte se s lekarom pre konzumiranja soka od maslačka.
Sastojci:
Priprema:
Berba: Maslačke berite daleko od puteva i zagađenja, po sunčanom danu kada su cvetovi potpuno otvoreni.
Pranje: Cvetove dobro operite i očistite od eventualnih insekata i nečistoća.
Potapanje: Stavite ih u veću šerpu, prelijte s 2 litra vode, dodajte limun i ostavite da stoji poklopljeno 24 sata.
Kuvanje: Sutradan procedite tečnost kroz gazu ili gusto sito. Dodajte šećer (ili med ako ne kuvate), stavite na laganu vatru i kuvajte oko jedan sat dok ne postane poput sirupa.
Sipanje: Vreo sok sipajte u sterilisane flaše, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Glas javnosti /U01S