Preporuka je konzumirati voće, povrće, celovite žitarice, nemasne mlečne proizvode, ribu, orašaste plodove i mahunarke te ograničiti unos zasićenih masti, alkohol, so i dodani šećer.
Kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska, jedan začin se ističe a to je – đumbir.
Studija objavljena 2019. u časopisu „Phytotherapy Research “ otkrila je da đumbir uzrokuje značajno smanjenje krvnog pritiska.
Međutim, važno je napomenuti da je to smanjenje primećeno samo kod ispitanika u dobi od 50 godina ili mlađih.
Doza potrebna za smanjenje krvnog pritiska bila je najmanje 3 grama dnevno, što je manje od 2 kašičice mlevenog đumbira, tokom 7 do 12 nedelja.
„Đumbir može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer deluje slično lekovima za snižavanje krvnog pritiska“, kaže dijetetičarka Megan Bird.
Osim toga, antioksidativna svojstva đumbira mogu pomoći u regulaciji pritiska.
Đumbir je prepun biljnih jedinjenja poput gingerola, shogaola, zingerona i paradola koji mogu podstaći antioksidacijsku aktivnost koja održava krvne žile čistima.
Takođe, ta jedinjenja mogu podstaći širenje krvnih žila, poboljšavajući protok krvi.
Postoje i neki dokazi da suplementacija đumbirom može pomoći u poboljšanju nivoa holesterola, šećera u krvi, kao i upala, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Nutrition Reviews“ 2021. godine.