Glas Javnosti

ПРЕСТАНИТЕ СМЕСТА ДА ГРИЦКАТЕ НОКТЕ: ОВА РУЖНА НАВИКА МОЖЕ ВАМ УГРОЗИТИ ЖИВОТ

Zdravlje
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Телеграф/ од 08.09.2018.

Доктори су студенткињи из Бризбејна морали да ампутирају палац након што је развила ретку врсту рака коже због дуготрајног грицкања ноктију.

Кортни Виторн почела је да грицка нокте још почетком средње школе, а 2014. је успела да одгризе цео нокат на палцу. Иако се испрепадала кад јој је нокат почео попримати црну боју, још четири године је све скривала од продице јер ју је било срамота, пише Дејли мејл.

Када је напокон одлучила да посети лекара, сазнала је да болује од ретке болести рака коже које је наводно добила због грицкања ноктију. Иако је имала неколико операција како би јој уклонили тумор и сачували палац, прошле недеље су ипак морали да јој ампутирају палац.

– Била сам сломљена. Стално ми је било у глави да сам то самој себи учинила. Сулудо је кад помислиш шта ми се догодило кад толико људи гризе нокте – рекла је она.

Кортни се дуго стидела онога што је урадила, па палац није хтела да покаже ни родитељима, све док није поцрнео.

– Одгризла сам себи цео нокат и била сам јако самосвесна око тога како то изгледа. У друштву сам стално стискала шаке јер нисам хтела да га ико види, чак ни моји родитељи. Показала сам им га тек кад ми је кожа поцрнела јер сам се јако уплашила – рекла је она.

Доктори су на нокту приметили нешто необично, па су је послали на биопсију. Тада су открили да је добила малигни меланом.

Имала је три операције како би покушали да јој сачувају палац, али када је рак почео да се шири, преостала је једино ампутација.

Након ампутације палца, Кортни и даље не зна да ли се решила болести.

Чека резултате нове биопсије, а у наредних пет година редвно мора да иде на прегледе и да ради тестирања.

Иако је њен лекар рекао да је узрок болести грицкање ноктију, медицински стручњаци се не слажу с њим.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Телеграф/ од 08.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR